Осуде напада на Скупштину Косова. Текст декларације, камен спотицања опозиције и власти

После синоћњег напада гранатом на зграду Скупштине Косова, у коме осим материјалне штете, на срећу нико није повређен, косовски Парламент је данас наставио заседање. Седница је почела читањем текста Декларације у коме се осуђује напад на Скупштину, али је опозиција, предвођена покретом Самоопредељење, имала замерке на поменути текст.

На почетку данашњег заседања Скупштине Косова предложено је усвајање заједничке Декларације, којом се осуђује напад на Скупштину. Посланици покрета Самоопредњење и једног дела владајућих партија успротивили су се тексту предложеног документа.

У тексту који је прочитан на самом почетку заседања, напад на Парламент се најопштије осуђује, уз оцену да се ради о нападу на државу Косово, што је, како се наглашава, против интереса грађана и политичких вредности којима политичке партије теже.

Део текста Декларације, у коме се наводи да се политичке несугласице требају решавати само политичким дијалогом и да се политички циљеви не могу постићи насиљем, изазвао је полемику и незадовољство представника опозиције.

Из Самоопредељења наводе да Декларација алудира како је напад на Скуптшину Косова, резултат политичких неспоразума, односно, да иза њега стоји опозиција.

napad
Полиција је блокирала улицу у близини Скупштине Косова

 

Ракетним бацачем на Скупштину

Јака експлозија узнемирила је синоћ, око 23 часа, становнике строгог центра Приштине када је на зграду Скупштине Косова испаљен пројектил из ракетног бацача.  Према информацијама из косовске полиције, пројектил је, најверовтније, испаљен са мотора у покрету и осим материјалне штете, нема повређених.

Портпарол косовске полиције Даут Хоџа каже да је полиција на месту инцидента пронашла остатке ракетног бацача и молотовљеве коктеле, а нешто јужније од скупштинске зграде,  у насељу Акташ, спаљен мотор, са кога су, претпостављају у полицији, нападачи испалили пројектил.  Полиција сумња да су напад на скупштинско здање организовали појединци повезани са ћелијама ИСИЛ које делују на Косову. Електронски медији у Приштини преносе и да су у истрагу укључени и експерти из КФОР-а и ЕУЛЕКСА.

sulm-kuvend
Фото АФП

 Напад на Скупштину, дестабилизација Косова

Осуда и оштре рекације, после напада на косовски Парламент, стижу од представника власти и међународних званичника на Косову. Заједничко је то да се напад на Скупштину оцењује као напад на независност Косова.

Премијер Иса Мустафа је на свом Фејсбук профилу написао да „ ником неће бити дозвољено да терорише институције државе“.

Председник Скупштине Косова, Кадри Весељи је позвао политичке странке да се „ јасно дистанцирају од поступака којима се жели дестабилизација земље“.  Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, захтева проналажење и кажњавање починиоца, гранатирања Скупштине Косова.

„Насиље и језик који потпаљује насиље, неприхватљиви су у демократијама“, написао је на Твитер налогу амерички амбасадор на Косову Грег Делави, који је „шокиран нападом“.  Напад је осудила и Канцеларије Европске Уније на Косову и позвалала званичне институције да пронађу одговорне и приведу их занкону.

 

И.М.