Samoopredeljenje: Vlada kriva za odsustvo vizne liberalizacije

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Redžep Selimi kaže da ove godine neće doći do ukidanja viza za građane Kosova koji bi da putuju u zemlje Evropske unije.

Seljimi je pojasnio da taj proces nije povezan sa odsustvom ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom, piše „Bota Sot“.

Reagujući na tvrdnju kosovskog ministra za evropske integracije Bekima Čolakua da je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice uslov za liberalizaciju viznog režima, Selimi je istakao da te dve stvari nisu povezane, a za odsustvo vizne liberalizacije je, kako je naveo, odgovorna Vlada Kosova.

„Čolaku zna da ove godine neće doži do vizne liberalizacije, pa pokušava da odgovornost prebaci na opoziciju“, izjavio je Selimi za „Bota Sot“.

Inačpe, poslanicima „Samoopredeljenja“ Glauku Konjufciju i Dritonu Čaušiju, određen je jednomesečni kućni pritvor, jer su aktivirali suzavac u zgradi parlamenta u Prištini, protestujući zbog sporazuma o demarkaciji granice.

„Samoopredeljenje“ je ocenilo da je ta odluka neprihvatljiva.

„Izricanje mere kućnog pritvora, poslanicima koji su branili integritet i suverenitet Kosova, istovremeno, dok su kriminalci odgovorni za uništavanje naše zemlje na slobodi, najbolja je slika funkcionisanja pravnog sistema na  Kosovu“, saopštio je porket „Samoopredeljenje“.