Ko je ubio Panteliju i Ivana u Goraždevcu, pre 13 godina?

Danas je u Goraždevcu kod Peći, služen parastos dečacima, ubijenim 13.avgusta 2003.godine, dok su se kupali na reci Bistrici, oko 500 metara, udaljenoj od centra sela. Iako je Kosovska policija saslušala oko 75 svedoka i pretresla oko stotinak kuća, kako je saopštio UNMIK, krivci nikada nisu privedeni pred lice pravde.

Pre 13 godina, na današnji dan, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni: Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13). Za zločin nikada niko nije odgovarao, a Euleks je zbog nedostatka dokaza, 2012.godine zatvorio istragu, koju je preuzeo od UNMIKa.

Na trinaestogodišnjicu stravičnog zločina, bol nije manji, kažu roditelji ubijenih dečaka.

„Nije ovo običan zločin… Ja razumem da može neko nekog da ubije, da kidnapuje, ali da pucaš u 100 gole dece, sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno, to je zločin nad zločinima“, kaže otac ubijenog Pantelije Dakića.

Ko je ubio Panteliju i Ivana u Goraždevcu, pre 13 godina?

Parastos ubijenim dečacima, kojem je prisustvovalo stotinak meštana ovog metohijskog sela, služio je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije Raško-prizrenske. Niko od zvaničnika Srba u kosovskim institucijama nije prisustvovao parastosu, a Kancelariju Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, predstavljao je savetnik Marka Đurića, Zoran Bojović. Članovi kabineta zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića, položili su cveće na spomenik poginulima.
Iguman Sava Janjić je pozvao žitelje Goraždevca da ostanu na svojim ognjištima.

“Gospod Bog neka vas ukrepi, neka ukrepi pre svega porodice postradale dece i one koji su bili povređeni, koji su možda ovde među nama sada i koji su porasli. Gospod Bog neka ukrepi sve one koji žive u ovom selu, da u ljubavi i slozi ostanemo čvrsti na temeljima koje su ostavili naši preci”, rekao je iguman Sava Janjić.

U Goraždevcu danas živi oko 700 stanovnika, što je manje od jedne trećine, koji su živeli tu pre 1999.godine.

A.Ć.