“Raseljeni u Crnoj Gori izloženi diskriminaciji”

Drugi put, u poslednjih desetak dana, predsednik Srpske liste, Slavko Simić, obišao je raseljene u Podgorici i Sutomoru, uručivši njihovim aktivistima iz Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori i Udruženja “Kosmet”, obećanu pomoć u kancelarijskom materijalu i tehničkim sredstvima.

Raseljeni u Crnoj Gori su nezadovoljni svojim negrađanskim statusom i izloženi su ozbiljnoj diskriminaciji, ističu njihovi predstavnici. Takođe, raseljeni u Crnoj Gori se nadaju da će se steći uslovi za njihov povratak na Kosovo, što je želja većine.

„To što nema povratka ili je on minimalan, to govori o neuspehu međunarodnih misija, u prvom redu UNMIK-a i KFOR-a, čiji mandat je bio da omoguće bezbedan život svima u pokrajini, kao i povratak prognanima. Iako na osnovu svega što smo do sada videli i doživeli, više nismo optimisti, verujemo da pod pritiskom Brisela i dalje ima nade da zaživi Zajednica srpskih opština na KiM, kroz koju vidimo šansu da se realizuju i konkretni povratnički projekti”, kazao je predsednik Saveza udruženja raseljenih u CG, Milenko Jovanović.

Tokom sastanaka u Sutomoru i Podgorici konstatovano je kako je veoma dobro što Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, prištinsko Ministarstvo za zajednice i povratak i rukovodstvo Srpske liste u poslednje vreme imaju konkretnu saradnju sa krovnom raseljeničkom asocijacijom i što su učestale posete predstavnika ta tri subjekta kosmetskim raseljenicima u Crnoj Gori, ističe se u saopštenju Srpske liste, dostavljenom medijima posle Simićeve posete Crnoj Gori.

Raseljene u odmaralištu Ferijalnog saveza Kosova i Metohije u Sutomoru je posebno interosovalo kako napreduje projekat izgradnje naselja „Sunčana dolina“, na severu Kosova. Simić je upoznao raseljene da izgradnja „Sunčane doline“ teče planiranom dinamikom, navodeći da očekuje da se po završetku gradnje naselja, u njemu nađe značajan broj raseljenih iz Crne Gore koji su rešeni da život sa svojim porodicama nastave na prostoru Kosova i Metohije.

I na sastanku u Crnoj Gori, Simić je podsetio da je danas trinaeseta godišnjica od ubistva srpskih dečaka na reci Bistrici u Goraždevcu, za koje nisu pronađeni krivci, uputivši apel istražnim organima na Kosovu, a posebno predstavnicima Euleks misije, da konačno rasvetle ovaj zločin i počinioce privedu pravdi.

„To je minimum potrebnog da bi građani stekli institucionalno poverenje koje je veoma važno da bi kosmetski Srbi osećali sigurnost i vladavinu prava. Sigurnost i vladavina prava su najvažniji kada je u pitanju povratak raseljenih, ali i opstanak ostalih Srba i nealbanaca koji žive na Kosovu i Metohiji “, zaključio je Simić.

A.Ć.