Српска листа условила: Базне станице МТС-а, па гласање за Споразум о демаркацији!

Српски посланици у Скупштини Косова подржаће ратификацију Споразума о демаркацији границе између Косова и Црне Горе под условом да Приштина омогући доделу додатних 20 локација за базне станице Мобилној телефонији Србије (МТС), сазнаје Глас Америке. Посланик Српске листе Ненад Рашић каже да не зна ништа о томе, али да га то не би изненадило.

Шеф посланичког клуба Српске листе у Скупштини Косова Славко Симић послао је пре два дана посланицима ове листе, као и српским члановима Владе Косова писдмо, којим их како се наводи, обавештава да до даљег не учествују у процесу око решавања проблема нацрта закона о ратификацији споразума о демаркацији границе између Косова и Црне Горе.

У писму се још наводи, да „у циљу обавеза које је предузео још приликом подршке Хашима Тачија за председника Косова, Иса Мустафа треба да упути е-маил европском посреднику у коме га обавештава да је Приштина сагласна да додели компанији МТС Д.О.О додатних 20 локација за базне станице, јужно од реке Ибар.

У случају да Приштина пошаље сагласност европском посреднику посланици Српске листе,  дали би пуну подршку приликом гласања резолуцији споразума између Владе Црне Горе и Владе Косова, а док се то не деси обавештавам 11 чланова посланичког клуба Српске листе да треба да буду искључени из било којег процеса који је везан за усвајање и подршку овог споразума“, наводи се између осталог у писму Славка Симића, које поседује Глас америке.

Посланик Српске листе у Скупштини Косова Ненад Рашић каже да он не зна ништа о томе, али да га такав услов ове листе уопште не би изненадио.

„Нисам чуо да је то неки услов или захтев, али не би ме изненадило да то буде, јер сасвим је нормално да, уколико желимо да направимо добру везу међу Србима и добру везу Срба са Београдом, вероватно је техничко омогућавање мобилне телефоније један од првих метода, којим би могла да се оснажи та наша сарадња и комуникација“, рекао је Рашић за Глас Америке.

sl rasic

Рашић каже да посланици Српске листе још увек нису донели одлуку о томе како ће гласати о демаркацији границе са Црном Гором, али да он лично сматра да не би требало подржати ни један процес док њихови колаициони партнери не почну да испуњавају оно што су раније обећали.

images (1)

Аналитичар Живојин Ракочевић сматра да српски посланици не би требало да гласају за споразум о демаркацији границе са Црном Гором ни под којим условима, јер су Срби, како је истакао, у прошлом сазиву парламента укинули надгледану независност Косова, а садашњи, каже, треба да зауставе последице тог процеса.

„Не знам с којим правом би они могли да било шта подржавају, јер свима нама унутар овог система, какав је да је, потребне су хиљаде и хиљаде побољшања на терену. Ми нисмо у стању ни за јавни сервис честито да изаберемо директора, како се то бира свуда у свету, нисмо у стању да заштитимо основна људска права, нисмо у стању да реализујемо ни један повратак у градове, а неко би требало да се пита за некакве чуке на Чакору које уосталом и нису ствар Косова него Србије“, казао је Ракочевић за Глас Америке.

Политиколог Стефан Филиповић сматра да би српски посланици морали да буду транспарентнији у свом раду и да сви услови које постављају приликом доношења одлука буду јавни и доступни грађанима. Он сматра да Срби не би требало да гласају за споразум о демаркацији границе са Црном Гором.
„Они не треба да гласају зато што не треба да буду део тих великих сукоба, јер се ми Срби довољно конфротирамо на другим пољима са политичком елитом у Приштини. Такође то је једно суштинско-правно питање, питање статуса јер је то државна граница са становишта Приштине и Црне Горе“, каже Филиповић.

Седница Скупштине Косова на којој ће се расправљати о демаркацији границе са Црном Гором заказана је за 1. септембар. За ратификацију споразума о демаркацији потребна је двотрећнска већина гласова посланика. Опозиционе странке месецима се у парламенту на разне начине чак и употребом сузавца супротсављају овом споразуму и најављују да неће дозволити да парламент потврди садашњу границу са Црном Гором.

 

Извор: VOA