Nema više Parka mira

Počeće takozvana revitalizacija mosta, te neće početi, te Srbi ne poštuju Briselski sporazum, te Albanci žele nasilno na sever… Most će biti otvoren u oktobru, pa u junu…

Sve smo to slušali mesecima, a na mostu, jednom od pet, koji povezuju sever i jug nekada jednog grada, počinje sanacija danas, 14. avgusta 2016. godine.

Adrijana Hodžić, šefica administracije opštine Severna Mitrovica kaže da ne razume šta ima da se sanira na tom mostu.

“Taj most je nov. Ovo je politička priča i najbolje rešenje je bio Park mira, u koji su dolazili i Srbi i Albanci, čak i mladenci, posle zvanične ceremonije da se slikaju”.

Ovaj takozvani glavni most na reci Ibar zapamtio je 120 sukoba u proteklih sedamnaest godina, kaže novinar Zoran Vlašković.

“Bili su to nasilni pokušaja Albanaca da pređu na sever i u tim pokušajima, za ovih sedamnaest godina, poginulo je dvoje Srba i oko 300 povređeno, što od gumenih metaka,što od bojeve municije”, kaže Vlašković.

Građani Mitrovice imaju podeljena mišljenja o otvaranju mosta. Albanci sa juga misle da je taj most trebalo davno otvoriti za saobraćaj, dok Srbi sa severa izražavaju bojazan. Albanci koji žive na severu, takođe misle da je krajnje vreme da se most otvori za saobraćaj i za nesmetan prolaz svima koji to žele.

“Odavno je trebalo otvoriti most”, kaže stanovnik Severne Mitrovice, Skender Peći (70), dok njegova sugrađanka Gordana Kostić misli da da je Park mira bio najbolje rešenje i najbezbednije za sve.

Nema više Parka mira

“Mislim da nema nikakvih opasnosti od otvaranja mosta”, kaže Albanac iz južnog dela, koga smo sreli kako šeta na mostu, a koji nije želeo da nam kaže svoje ime.

Z.Dimić, raseljena iz Vučitrna, priseća se svih sukoba na mostu i kaže da se boji, posebno za omladinu.

“Ja baš nešto nisam zadovoljna što će se taj most po završetku radova u poptunosti otvoriti, jer svi mi koji živimo u severnoj Mitrovici znamo da su sve provokacije i svi napadi upravo dolazili preko tog mosta, iz južnog dela grada”, kaže Dimićeva.

„Od sredine juna 2014.godine, umesto betonske barikade, na ovom mostu je bio Park mira, koji su građani Severne Mitrovice sami postavili. Sporazumom u Briselu je predviđeno otvaranje mosta za saobraćaj”, kaže gradonačelnik Goran Rakić i dodaje: “ Na osnovu sporazuma, most treba biti otvoren do 20.januara naredne godine, a radovi počinju danas.”

Na sajtu Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, piše da će sredstvima Evropske Unije, sa obe strane mosta biti izgrađeni kružni tokovi, dok će glavna ulica u Severnoj Mitrovici, ulica Kralja Petra, biti pešačka zona.To je potvrdio i gradonačelnik Goran Rakić, koji tvrdi da je bezbednost građana na prvom mestu i zato je planirano da sa obe strane budu punktovi KFOR-a, Euleksa i Kosovske policije.

Jutros je počelo uklanjanje Parka mira, a građani, sa kojima smo razgovarali, i sa jedne i sa druge strane, očekuju novo lice glavnog mosta na Ibru, pribojavajući se da ne bude opet nemira.

A.Ć.