Tači u Goraždevcu: Deca su ubijena od zločinačke ruke, ne od države

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je danas venac kraj spomen ploče deci ubijenoj u Goraždevcu. Tači je pozvao da se počinioci ovog, još uvek nerasvetljenog napada na decu koja su se kupala na Bistrici, privedu pravdi.

„Danas sam položio venac u znak sećanja na zločinački napad nad mladima iz Goraždevca, koji se dogodio pre 14 godina i u kome su ubijena dvojica i ranjena četvorica mladića“, rekao je Tači obraćajući se novinarima. On je dodao da je „pravo na život osnovno pravo za sve“.

„Ovo pravo bi trebalo da se primeni i za 400 albanske dece, mlađe od 15 godina, koja su“, kako je naglasio,“ubijena od strane države Srbije“.  Međutim, naveo je Tači, „ deca iz Goraždevca ubijena su od zločinačke ruke, ne od strane države“.

Obećavši da će ubuduće raditi na tome da svaki zločin bude rasvetljen i kažnjen, kosovski predsednik je rekao:

„Zaklinjem se da neće biti silne ni zločinačke ruke koja će ubiti budućnost, igru i radost dece na Kosovu!“

Photo2

Kosovski predsednik je pozvao i na rasvetljavanje sudbine svih nestalih osoba, bilo da su Albanci, Srbi, Romi ili pripadnici drugih zajednica.

„Danas, kada radimo na izgranji mira, pomirenja i saradnje među narodima u regionu, važno je naglasiti da je pravda neohphodna za istinsko pomirenje“, rekao je Tači i dodao „da je pomirenje između Albanaca i Srba moguće i da će se i to dogoditi“.

„Ovaj korak znači mir za region“, zaključio je kosovski predsednik Hašim Tači, nakon polaganja venca kraj spomen – obležja ubijenim srpskim dečacima u Goraždecu.