Iguman Ilarion: Znamo kako boli rušenje svetinja

Posle privođenja Srbina B.V. iz Pasjana, zbog sumnje da je rušio minaret na džamiji u selu Velikince, zamenik episkopa Eparhije raško–prizrenske i iguman manstira Draganac, posetio je imama gnjilanskog, Naima Alijua, u prostorijama Islamske zajednice Gnjilana.
„Došao sam u ime Eparhije i našeg Vladike da bih preneo izvinjenje i žaljenje zbog strašnog događaja. Znamo koliko to boli“, rekao je Ilarion, poručivši da se zalaže za bolju komunikaciju između verskih zajednica, kao i za bržu reakciju nadležnih organa u slučaju ovakvih i sličnih incidenata.
Iako je odmah posle pokušaja rušenja minareta, Episkop raško-prizrenski Teodosije, u pismu upućenom kosovskom muftiji Naimu Trnavi, najoštrije osudio incident, imam gnjilanski Naim Aljiu, kaže da je očekivao bržu reakciju Srpske pravoslavne crkve i njenu osudu napada na islamski verski objekat.
„Naš stav ćemo izložiti tek kada dobijemo zvaničnu osudu incidenta od strane Srpske pravoslavne crkve“, rekao je imam Aljiu.
Naim Aliju nije želeo da daje izjave za RTV Puls i odbio je poziv arhimandrita Ilariona da zajedno prisustvuju vanrednoj sednici Odbora za bezbednost opštine Parteš, na kome je na predlog gradonačelnika Dragana Nikolića, donesena odluka da se Skupštini opštene iznese predlog da opština Parteš finansira obnovu minareta.
„Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici žale zbog ovog događaja. Mi vrlo dobro znamo kako je to kad se nekom ruše svetinje. Ovo je pojedinačni akt i sve ukazuje na to da je reč o mentalno oboleloj osobi. Međutim, osećamo potrebu da se izvinimo Islamskoj verskoj zajednici, jer se radi o čoveku koji je kršten u našoj crkvi“, izjavio je iguman Ilarion, posle sednice Odbora za bezbednost.

Izvor: RTV Puls

A.Ć.