Игуман Иларион: Знамо како боли рушење светиња

После привођења Србина Б.В. из Пасјана, због сумње да је рушио минарет на џамији у селу Великинце, заменик епископа Епархије рашко–призренске и игуман манстира Драганац, посетио је имама гњиланског, Наима Алијуа, у просторијама Исламске заједнице Гњилана.
„Дошао сам у име Епархије и нашег Владике да бих пренео извињење и жаљење због страшног догађаја. Знамо колико то боли“, рекао је Иларион, поручивши да се залаже за бољу комуникацију између верских заједница, као и за бржу реакцију надлежних органа у случају оваквих и сличних инцидената.
Иако је одмах после покушаја рушења минарета, Епископ рашко-призренски Теодосије, у писму упућеном косовском муфтији Наиму Трнави, најоштрије осудио инцидент, имам гњилански Наим Аљиу, каже да је очекивао бржу реакцију Српске православне цркве и њену осуду напада на исламски верски објекат.
„Наш став ћемо изложити тек када добијемо званичну осуду инцидента од стране Српске православне цркве“, рекао је имам Аљиу.
Наим Алију није желео да даје изјаве за РТВ Пулс и одбио је позив архимандрита Илариона да заједно присуствују ванредној седници Одбора за безбедност општине Партеш, на коме је на предлог градоначелника Драгана Николића, донесена одлука да се Скупштини општене изнесе предлог да општина Партеш финансира обнову минарета.
„Српска православна црква и њени верници жале због овог догађаја. Ми врло добро знамо како је то кад се неком руше светиње. Ово је појединачни акт и све указује на то да је реч о ментално оболелој особи. Међутим, осећамо потребу да се извинимо Исламској верској заједници, јер се ради о човеку који је крштен у нашој цркви“, изјавио је игуман Иларион, после седнице Одбора за безбедност.

Извор: РТВ Пулс

А.Ћ.