Skulanevo dobija vodu

Selo Skulanevo kod Lipljana uskoro će biti prikuljučeno na sistem za vodosnabdevanje iz Vrela. Time će trajno biti rešen problem meštana koji vodu za piće koriste iz seoskih bunara.


Srbi iz Skulaneva odavno muče muke sa vodom. Selo se nalazi u blizini Sitnice koja nepogrešivo, s jeseni i s proleća, plavi ovaj priobalni deo.

„Jake kiše u proleće ili u jesen prave nam probleme svake godine. Bunari u selu se zamute i tada vode nema ni za lek“, priča Jugoslav Stanković čija se kuća nalazi na stotinak metara od rečnog korita.

„ Voda se toliko zamuti u bunarima da ni stoka neće da je pije“, kaže Jugoslav.

Meštani ne garantuju da je  voda u seoskim bunarima bakteriološki i hemijski ispravna ni u letnjim mesecima, ali je koriste jer druge nemaju.

Njihovim mukama nazire se kraj. Prošle nedelje započeli su radovi na prokopavanju kanala. U svakoj ulici se  razvlače  cevi za vodu koja bi trebalo da stigne do svakog domaćinstva.

Radove na izgradnji vodovodne mreže u Skulanevu izvodi Kompanije Hidro – projekt iz Prištine.

Skulanevo dobija vodu
Foto: GracanicaOnline

           

       Šta vrede bunari kad voda nije za piće!


U saradnji sa Opštinom Gračanica, za izgradnju vodovodne mreže u  Skulanevu, Lepini, Batusu, Radevu i Suvom Dolu, finansije je obezbedila švajcarska Agenicija za razvoj. Kako je za GracanicaOnline potrvdio jedan od službnika Agencije, za projekat izgranje vodovoda u pet sela u opštini Gračanica obezbeđeno je blizu 650. 000 evra.


Branislav Milić i njegov mlađi komšija, Bekim Bajrami, stoje kraj rovokopača koji zahvata poslednju gromadu zemlje i završava radove u njihovoj ulici.

„Nadgledamo radove kad ih već niko ne nadgleda“, kažu u šali i pritom daju precizne insturkcije bageristi gde se nalaze kanalizacione cevi, kako ih ovaj ne bi pokidao.

„Voda mnogo znači i za ovo naše selo i za čitavu okolinu, nikada nismo imali „gradsku“ vodu“, priča Branislav Milić.

„Da se razumemo!“, pojašnjava Branislav, „mi bunare imamo, al, šta vredi kad voda nije za piće, koristimo je, eto, na svoju odgovornost“.

Skulanevo dobija vodu
meštani nadgledaju radove

Samo jednu ulicu niže, čuje su bučno negodovanje, bagerista je zakačio i probio kanalizacionu cev, radnici su privremeno preko nje stavili plastičnu vreću i nabacali nešto zemlje dok u potpunosti ne saniraju kvar.

„Ovo ne može ovako“, ljuti se deda Jugoslav dok objašnjava radnicima, „mora da vodite računa, jel imate vi neki plan gde gledate dok kopate ili tako, na tamin“, pita radnika, koji ga u čudu posmatra jer očigledno ne razme ni reč srpskog.

„Sutra ću ja da poranim pa idem pravo u Opštinu! Ne može to tako, jedno pravite drugo kvarite“, viče ljutito deda Jugoslav.

Skulanevo dobija vodu
foto: GracanicaOnline

Problem je ubrzo rešen, dolazi stariji radnik koji je znao srpski. Deda Jugoslavu objašnjava da su oni kao izvođači radova u obavezi da nadoknade svaki kvar koji se desi u toku radova na vodovodnoj mreži u selu.

Skulanevo dobija vodu
Foto: GracanicaOnline

Bagerista nastavlja posao, radnici istovaraju cevi, a meštani iznose rakiju i služe. Stiže voda, valja da se zalije, nije to mala stvar za selo.

 

Ivan Miljković