Bajden na Kosovu

Posle Beograda, drugi čovek administracije Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, došao je u dvodnevnu posetu Kosovu. Priština je okićena američkim i kosovskim zastavama i fotografijama bračnog para Bajden, a na ulicama je veliki broj pripadnika policije.

Bajden se sastao sa premijerom Isom Mustafom, predsednikom Skupštine Kosova, Kadrijem Veseljijem i kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem.

Osnovna poruka, koju je Bajden saopštio na konferenciji za novinare posle susreta sa Tačijem, jeste da Kosovo mora ispuniti sve odredbe Briselskog sporazuma, kako bi izbeglo izolaciju prijateljskih država. Američki potpredsednik je posebno naglasio obavezu Kosova da potpiše Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i da ubrza formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i to da moraju biti vidljiviji rezultati borbe kosovskih institucija porotiv korupcije.

„Iako su još uvek sveži ožiljci rata, Kosovo treba da ide napred ka zajedničkoj budućnosti, u kojoj bi se obezbedila prava svih građana“, rekao je Bajden i dodao da SAD žele jako multietničko Kosovo, a da je proces pomirenja neophodan, kako bi Kosovo koračalo ka evroatlantskim integracijama.
Zahvalivši se na poseti “proverenog prijatelja Kosova”, kako je nazvao Bajdena, kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da je Kosovo čvrsto rešeno da gaji dobre međususedske odnose, između ostalih i sa Srbijom, u cilju mira u regionu. Tači je dodao da on i narod Kosova prošlost nikada neće zaboraviti, ali da neće ostati ni taoci prošlosti.

“U cilju dobrosusedskih odnosa, obećavam vam da će se problem razgraničenja sa Crnom Gorom vrlo brzo rešiti u skladu sa kosovskim državnim interesima. Ova odluka će ojačati našu državnost, otvoriće sigurnu perspektivu prema evroatlantskim integracijima i okončaće nepravednu izolaciju građana Kosova. Posle toga, naši građani će bez viza putovati u zemlje, potpisnice Šengenskog sporazuma”, rekao je Tači i dodao: “Hoću da budem veoma otvoren pred građanima Kosova. Bez ratifikacije sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom i bez formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, u skladu sa Ustavom i našim zakonima, Kosovo će ostati usamljeno i izolovano od sveta; zapostavljena i od strane SAD-a“.

Bajden na KosovuFoto: Klan Kosova

Džozef Bajden je u posetu Kosovu došao sa suprugom Džil i decom svog preminulog sina Boa. Dok je potpresednik SAD-a razgovarao sa kosovskim zvaničnicima, njegova supruga je sa dvoje unučadi, obišla manastir Gračanicu, gde joj je domaćin bio Episkop Raško-prizrenski, Teodosije. U Gračanici nije bilo obraćanja medijima.

Tokom posete Kosovu, Bajden je prisustvovao i ceremoniji imenovanja dela auto puta, Uroševac – Gnjilane, imenom njegovog pokojnog sina Boa, koji je nekoliko godina radio na Kosovu. Obraćajući se porodici Bajden,Tači je još jednom ponovio da će Kosovo ponuditi svojim susedima prijateljstvo i da će zatvoriti ružno poglavlje iz prošlosti.

Bajden na Kosovu
“Ako pružimo ruku jednom srpskom roditelju koji i dalje traži nestalo dete, to nas ne čini slabijim, nego mnogo većim”, rekao je između ostalog Tači, obećavši da na Kosovu ima mesta za sve i da će svi imati jednaka prava, bez obzira na veru i naciju.

A.Ć.