Самоопредељење не пристаје на споразме о ЗСО и демаркацији упркос Бајденовом упозорењу

Споразум о демаркацији са Црном Гором и о Заједници општина са српском већином су штетни и неприхватљиви, и неће проћи, без обзира на било чије изјаве, поручују из покрета Самоопредељење. Они не верују да ће САД прекинути подршку Косову у случају несрпвођења ових споразума, преноси Радио Слободна Европа.

Упркос изјавама америчког потпредседника Јоџезфа Бајдедна у Приштини,  портпарол покрета Самоопредељење Фрашер Краснићи каже да су за овја покрет споразуми о Заједници српских општина и демаркацији са Црном Гором и даље неприхватљиви.

Косово, наводи Краснићи, и даље губи 8.000 хектара због демаркације границе са Црном Гором, а формирањем Заједнице српских општина Косову прети опасност од стварања српске републике, што би довело до етничких подела између Албанаца и Срба.

„Амерички званичници, као и званичници других земаља, подржавају тезе косовских званичника. А док имамо једну коруптивну владу, која и даље инсистира на штетним споразумима, Америка ће и њих подржати. Али, требамо да знамо да Бајден неће живети на Косову. Он је овде био два дана, али ми и наша деца остајемо овде, а нашу будућност ова два споразума угрожавају“, рекао је Краснићи за РСЕ.

Потпредседник САД  Џозеф Бајден је током посете Косову поручио власти у Приштини да мора да спроведе своје обавезе и дата обећања у Бриселу о формирању Заједнице српских општина и ратификацији споразума о демаркацији са Црном Гором. Бајден је такође напоменуо да се подршка САД-а Косову не доводи у питање, али је и поручио да Косово мора да остане на свом европском путу.

Председник Косова Хашим Тачи је изјавио да Косово без Заједнице и без ратификације демаркације може остати усамљено и изолирано од света, али и напуштено и од САД и Брисела.

У Покрету Самоопредељење, верују да до тога неће доћи. Наводе да се ради о лошој интерпретацији медија да ће Сједињене Америчке Државе одустати од пружања подршке Косову због ова два споразума.

„Он је казао да споразуме треба усвојити, али је у другом делу говора рекао да ће се подршка САД-а наставити. Тако да он то није условио“, каже Краснићи.

„Не мислимо да ћемо изгубити подршку САД или ЕУ зато што одбијамо два штетна споразума, зато што сматрамо да је и европска вредност да градимо друштво које није подељено по етничким основама, да имамо реципроцитета са суседним земљама, а не да се отима територија. Надамо се да ћемо због одбијања ових споразума имати разумевања и код савезника“, додао је Краснићи.

Самоопредјељење упозорава да Косову прети напетост и дестабилизација уколико Влада покуша да спроведе ова два споразума.

„За тако нешто, влада ће бити одговорна. Немогуће је имати мир у ситуацији која је неправедна и неједнака за све грађане“, додаје Краснићи.

(Радио Слободна Европа)