Samoopredeljenje ne pristaje na sporazme o ZSO i demarkaciji uprkos Bajdenovom upozorenju

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i o Zajednici opština sa srpskom većinom su štetni i neprihvatljivi, i neće proći, bez obzira na bilo čije izjave, poručuju iz pokreta Samoopredeljenje. Oni ne veruju da će SAD prekinuti podršku Kosovu u slučaju nesrpvođenja ovih sporazuma, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uprkos izjavama američkog potpredsednika Jodžezfa Bajdedna u Prištini,  portparol pokreta Samoopredeljenje Frašer Krasnići kaže da su za ovja pokret sporazumi o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom i dalje neprihvatljivi.

Kosovo, navodi Krasnići, i dalje gubi 8.000 hektara zbog demarkacije granice sa Crnom Gorom, a formiranjem Zajednice srpskih opština Kosovu preti opasnost od stvaranja srpske republike, što bi dovelo do etničkih podela između Albanaca i Srba.

„Američki zvaničnici, kao i zvaničnici drugih zemalja, podržavaju teze kosovskih zvaničnika. A dok imamo jednu koruptivnu vladu, koja i dalje insistira na štetnim sporazumima, Amerika će i njih podržati. Ali, trebamo da znamo da Bajden neće živeti na Kosovu. On je ovde bio dva dana, ali mi i naša deca ostajemo ovde, a našu budućnost ova dva sporazuma ugrožavaju“, rekao je Krasnići za RSE.

Potpredsednik SAD  Džozef Bajden je tokom posete Kosovu poručio vlasti u Prištini da mora da sprovede svoje obaveze i data obećanja u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština i ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Bajden je takođe napomenuo da se podrška SAD-a Kosovu ne dovodi u pitanje, ali je i poručio da Kosovo mora da ostane na svom evropskom putu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da Kosovo bez Zajednice i bez ratifikacije demarkacije može ostati usamljeno i izolirano od sveta, ali i napušteno i od SAD i Brisela.

U Pokretu Samoopredeljenje, veruju da do toga neće doći. Navode da se radi o lošoj interpretaciji medija da će Sjedinjene Američke Države odustati od pružanja podrške Kosovu zbog ova dva sporazuma.

„On je kazao da sporazume treba usvojiti, ali je u drugom delu govora rekao da će se podrška SAD-a nastaviti. Tako da on to nije uslovio“, kaže Krasnići.

„Ne mislimo da ćemo izgubiti podršku SAD ili EU zato što odbijamo dva štetna sporazuma, zato što smatramo da je i evropska vrednost da gradimo društvo koje nije podeljeno po etničkim osnovama, da imamo reciprociteta sa susednim zemljama, a ne da se otima teritorija. Nadamo se da ćemo zbog odbijanja ovih sporazuma imati razumevanja i kod saveznika“, dodao je Krasnići.

Samoopredjeljenje upozorava da Kosovu preti napetost i destabilizacija ukoliko Vlada pokuša da sprovede ova dva sporazuma.

„Za tako nešto, vlada će biti odgovorna. Nemoguće je imati mir u situaciji koja je nepravedna i nejednaka za sve građane“, dodaje Krasnići.

(Radio Slobodna Evropa)