Dalibor Jevtić: Pomažemo i pomagaćemo svima kojima je pomoć potrebna

U Prilužju, selu u kosovskoj opštini Vučitrn, u kome danas živi oko 2500 Srba, danas je položen kamen temeljac za izgradnju parohijskog doma. Izgradnju parohijskog doma finansira Ministarstvo za povratak i zajednice u Vladi Kosova.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, koji je zajedno sa ministrom za lokalnu samoupravu,Ljubomirom Marićem položio kamen temeljac parohijskog doma, rekao je da će parohijski dom služiti sveštenstvu u ovom selu i da je presrećan što može da pomogne njegovu izgradnju.

“Ovo nije samo nešto što radi samo Ministarstvo za zajednice i povratak , nego je nešto što zajednički radimo sa svojim kolegama u Vladi Kosova i svim srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama, ali i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Zajednički pomažemo svuda tamo gde je pomoć potrebna i to ćemo da nastavimo da radimo i dalje, jer je to naš posao “, naglasio je Jevtić.

Komentarišući navode pojedinih medija da bi u skoroj rekonstrukciji Vlade Kosova, Ministartsvo za povratak i zajednice moglo da bude pripojeno nekom drugom ministarstvu ili potpuno ugašeno, ministar Jevtić je izrazio sumnju da će se tako nešto dogoditi.

“Oko spekulacija koje sam i sam mogao da čujem u medijima, a tiču se moguće rekonstrukcije Vlade, želim samo da kažem da su to samo spekulacije i da oko toga nije bilo zvaničnih razgovora. Siguran sam da se pitanje povratka ne može zatvoriti dok se god ne vrate na Kosovo, svi koji to žele. Dakle, pre bilo kakve administrativne odluke trebalo bi da vidimo šta možemo bolje da uradimo kako bi taj povratak bio kvalitetniji nego što je bio do sada”, rekao je novinarima u Prilužju, ministar Jevtić.

Kada je u pitanju formiranje Vojske Kosova, Jevtić tvrdi da razgovora na tu temu sa predstavnicima Srba nije bilo i da je sada najvažnija tema formiranje Zajednice srpkiih opština.

“ I ono što je najvažnije, jeste da nastavimo da se borimo za opstanak našeg naroda na Kosovu”, zaključio je ministar za povratak u Vladi Kosova.

Dalibor Jevtić: Pomažemo i pomagaćemo svima kojima je pomoć potrebna

Ministar lokalne samouprave Ljubomir Marić, složio se sa svojim kolegom iz Vlade da je Zajednica srpskih opština najvažnije pitanje o kome se trenutno razgovara, a da je prioritet srpskih predstavnika u kosovskim institucijama, pomoć Srbima u svim delovioma Kosova:

“Danas smo ovde za ovako veliki srpski praznik , danas smo ovde da pomognemo i da gradimo, danas smo ovde da razgovaramo sa našim narodom, jer je naš posao da budemo sa narodom. Dakle, to je ono zbog čega smo mi danas ovde i bićemo svaki put ovde, bez obzira koliko to nekome smetalo, jer mi smo ljudi iz naroda”, rekao je Marić.

Ministri Jevtić i Marić, danas su u Prilužju, u okviru manifestacije “Dani Preobraženja Gospodnjeg”, zajedno sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem, položili kamen temeljac za izgradnju parohijskog doma. Temelj je osveštao arhijerejski zamenik Episkopa Raško -prizrenskog Teodosija, arhimandrit Ilarion.

A.Ć.