Iguman Ilarion: Sutra će uvek biti bolje, ako mi u to verujemo

U okviru tradicionalnih Dana Preobraženja Gospodnjeg, u Prilužju je položen kamen temeljac za novi parohijski dom. Temelj je osveštao arhijerejski zamenik Episkopa Raško – prizrenskog Teodosija, iguman manastira Draganac, Ilarion. Iguman Ilarion je, u prepunom Hramu Preobraženja Gospodnjeg, služio i svetu liturgiju uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Zahvalivši se Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i predstavnicima Srba u kosovskim institucijama koji, kako je rekao, zdušno pomažu Srpsku pravoslavnu crkvu, arhimandrit Ilarion je pozvao Srbe na jedinstvo, bez obzira na političku pripadnost, izrazivši nadu da će ovaj temelj biti simbola jedinstva Srba na Kosovu i Metohiji.

Iguman Ilarion: Sutra će uvek biti bolje, ako mi u to verujemo

“Nadamo se da će naša saradnja i zajedničko delo građenja crkve Hristove da se nastavi, za dobrobit sviju. Neka bude srećno i Bogom blagosloveno i da se svi koji smo ovde uvek okupljamo u zdravlju, dobroj veri i dobrom raspoloženju i da znamo da će sutra uvek da bude bolje, ako mi u to verujemo”, poručio je iguman Ilarion.

Prilužje je selo u opštini Vučitrn, u njemu živi oko 2500 Srba i to je selo sa najviše mladnih bračnih parova u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Prosečna starost meštana Prilužja je između 35 i 38 godina. Najveći problem je nezaposlenost i kako su rekli, nedostatak sopstvene opštine.

Dvadeset sedmogodišnji Marko Aritonović, koji sa suprugom i dvoje dece živi u Prilužju kaže da je nedostatak posla najveći problem.

“Ako ne bude posla, šta ćemo? Bojim se da će mladi da odu”, kaže Marko, dok njegov komšija Zoran Trajković ističe da je već otišlo oko 500 ljudi i da se hitno mora zaustaviti iseljavanje:

“U Prilužju je živelo oko 3000 ljudi, a sada se taj broj svaki dan smanjuje. Ali valjda će da bude bolje, kada dobijemo svoju opštinu”, nada se Trajković.

Kamen temeljac za izgradnju novog parohijskog doma u Prilužju, položili su direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i ministri u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić. Marko Đurić je poručio meštanima Prilužja da će država Srbija uvek biti uz njih, kao i uz sve Srbe na Kosovu i Metohiji i pozvao najviše predstavnike vlasti na Kosovu da ispune svoje obećanje i da meštanima Prilužja, Plemetine i okolnih srpskih sela, omoguće što skorije fomiranje opštine.

Iguman Ilarion: Sutra će uvek biti bolje, ako mi u to verujemo

“Mislim da je veoma važno da se drži do reči. Ispunjenje obećanja u srpskom narodu je je veoma važno za izgradnju normalnih i stabilnih odnosa. Za sve koji žele na ovom prostoru trajnu stabilnost i da imaju dobre sagovornike, mi smo otvoreni. Mi ćemo nastaviti da negujemo svoju tradiciju i svoje običaje, da negujemo svoj identitet. Posao kojim se ovde bavimo, dakle borba za očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ujedno je i borba za očuvanje korena čitavog srpskog naroda, njegovog identiteta i uveren sam da peobražaj čitavog srpskog naroda počinje ovde na Kosovu i Metohiji. Ovde na Kosovu i Metihiji se borimo za sadašnjost i za budućnost čitavog srpskog naroda i vodeći tu borbu za opstanak srpskog naroda, mi nastavljamo borbu koju su vodile mnoge generacije pre nas”, rekao je Đurić.

Svečanosti u Prilužju prisustvovali su i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste, Slavko Simić, direktor Kancelarije za zajednice u Vladi Kosova, Ivan Tomić, poslanici Srđan Popović i Bojan Mitić, predstavnici institucija koje rade u sistemu Republike Srbije i predstavnici kosovskih lokalnih samouprava. Za nekoliko stotina prisutnih građana, izveden je i bogat kulturno umetnički program.

Iguman Ilarion: Sutra će uvek biti bolje, ako mi u to verujemo

Manifestacija “Dani Peobraženja Gospodnjeg” u Prilužju, počela je 2008.godine, organizator je Kulturno umetničko društvo “Abrašević” iz ovog mesta, a pokrovitelj je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

A.Ć.