ДНКиМ не одустаје од борбе за формирање независног тв канала на српском језику

У Великој Хочи, данас је одржана редовна годишња скупштина Удружења новинара Србије – Друштва новинара Косова и Метохије. Скупштина, којом је председавао председник Будимир Ничић, усвојила је извештај о раду од 01.08.2015. до 31.07.2016.године и разматрала актуелне проблеме својих чланова.

Највећи проблеми новинара на Косову и Метохији су недовољна и несигурна средства финансирања, као и непоштовање права на употребу језика на Косову, што значи и непоштовање права на информисање, рекао је је председник Друштва новинара Косова и Метохије, Будимир Ничић, истакавши да и поред свих проблема, новинари са ових простора успевају да раде професионално и да извештавају објективно, успешно одолевајући центрима моћи.

Захтев за формирање комисије, чији би чланови, осим КФОР- а, ЕУЛЕКС-а и Косовске полиције, били и новинари, а која ће се бавити расветљавањем судбине несталих и убијених новинара, један је д најважнијих закључака чланова Скупштине Друштва новинара Косова и Метохије. Такође, Друштво косметских новинара ће наставити борбу за формирање тв канала на српском језику, у складу са Ахтисаријевим планом, кроз апел Влади Србије да се активније заложи за поштовање договора из Беча, којим је Србима загарантован независни телевизијски канал.

 

ДНКиМ не одустаје од борбе за формирање независног тв канала на српском језику

Након што је општина Грачаница, одлуком Скупштине, доделила плац за изградњу новинарског дома Друштву новинара Косова и Метоји, наставиће се акција за његову изградњу, трећи је закључак годишње скупштине, а на крају је још једном изражена забринутост због систематског кршења права на употребу српског језика на Косову.

Годишњој скупштини Друштва новинара Косова и Метохије, присуствовали су и секретар Удружења новинара Србије, Нино Брајовић и чланица УНС-а, Оливера Милошевић.

Скупштина је одржана после постављања спомен плоче несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу, на месту где су отети, на путу између Велике Хоче и манастира Зочиште.

 

А.Ћ.