DNKiM ne odustaje od borbe za formiranje nezavisnog tv kanala na srpskom jeziku

U Velikoj Hoči, danas je održana redovna godišnja skupština Udruženja novinara Srbije – Društva novinara Kosova i Metohije. Skupština, kojom je predsedavao predsednik Budimir Ničić, usvojila je izveštaj o radu od 01.08.2015. do 31.07.2016.godine i razmatrala aktuelne probleme svojih članova.

Najveći problemi novinara na Kosovu i Metohiji su nedovoljna i nesigurna sredstva finansiranja, kao i nepoštovanje prava na upotrebu jezika na Kosovu, što znači i nepoštovanje prava na informisanje, rekao je je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije, Budimir Ničić, istakavši da i pored svih problema, novinari sa ovih prostora uspevaju da rade profesionalno i da izveštavaju objektivno, uspešno odolevajući centrima moći.

Zahtev za formiranje komisije, čiji bi članovi, osim KFOR- a, EULEKS-a i Kosovske policije, bili i novinari, a koja će se baviti rasvetljavanjem sudbine nestalih i ubijenih novinara, jedan je d najvažnijih zaključaka članova Skupštine Društva novinara Kosova i Metohije. Takođe, Društvo kosmetskih novinara će nastaviti borbu za formiranje tv kanala na srpskom jeziku, u skladu sa Ahtisarijevim planom, kroz apel Vladi Srbije da se aktivnije založi za poštovanje dogovora iz Beča, kojim je Srbima zagarantovan nezavisni televizijski kanal.

 

DNKiM ne odustaje od borbe za formiranje nezavisnog tv kanala na srpskom jeziku

Nakon što je opština Gračanica, odlukom Skupštine, dodelila plac za izgradnju novinarskog doma Društvu novinara Kosova i Metoji, nastaviće se akcija za njegovu izgradnju, treći je zaključak godišnje skupštine, a na kraju je još jednom izražena zabrinutost zbog sistematskog kršenja prava na upotrebu srpskog jezika na Kosovu.

Godišnjoj skupštini Društva novinara Kosova i Metohije, prisustvovali su i sekretar Udruženja novinara Srbije, Nino Brajović i članica UNS-a, Olivera Milošević.

Skupština je održana posle postavljanja spomen ploče nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, na mestu gde su oteti, na putu između Velike Hoče i manastira Zočište.

 

A.Ć.