Срби непожељни у Мушутишту

Билборд са сликама порушених кућа, уплаканих Албанки, цивила али и лица у унифомама са ознаком УЧК који су страдали током ратних сукоба 1999. године освануо је данас у Мушутишту код Суве Реке.

На њему је на албанском и енглеском језику исписан текст „Ово су локални Срби из Мушутишта оставили када су отишли“.

Билборд са је постављен само дан након што је организована акција чишћења порте и темеља цркве Вазнесења Пресвете Богородице из 14. века која је 1999. године у потпуности срушена. Акција је организована уочи Велике Госпојине, сеоске и храмовне славе, а том приликом је и најављен почетак повратка прогнаних Срба у ово метохијско село.

Постављање билборда са текстом који прети Србима и на „најдиректнији начин распирује међунационалну мржњу, позива на освету и у угрожава процес повратка“, најоштрије су осудили Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије и косовско Министарство за заједнице и повратак.

Мушутиште, август 2016. године
Фото: GracanicaOnline

Канцеларија за КиМ: Цинизам је указивати на наводна злодела Срба када је из Мушутишта и читаве Метохије најбруталније очишћено све што је српско.

 Канцеларија за Косово и Метохију захтева од привремених институција самоуправе у Приштини да хитно уклоне билборд постављен у Мушутишту код Суве Реке којим се на најдиректнији начин распирује међунационална мржња и обесхрабрују Срби који су изразили спремност да се врате у то село.

Врхунац је цинизма да се у селу у којем је све што је српско практично сравњено са земљом, укључујући цркву с почетка 14. века, билбордима указује на наводна злодела српског народа. У Метохији која је најбруталније етнички очишћена од Срба овакве поруке локалних албанских екстремиста попримају надреалан карактер, истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ

Из године у годину Албанци у овом делу Метохије уочи Велике Госпојине, сеоске славе у Мушутишту, праве изгреде како би сперечили прогнане Србе да тог дана одрже сабор.

Такође, на организован начин се већ три године физички спречава реализација повратка Срба у то село, иако је договором локалне власти, привремених институција самоуправе у Приштини и Европске уније одобрен повратак расељених и саграђено десет кућа за повратнике, оцењује Канцеларија за КиМ.

Очекујемо да надлежни органи на Косову и Метохији предузму све потребне безбедносне мере како би обележавање Велике Госпојине 28. августа у Мушутишту протекло без инцидената.

Очекујемо и да се на Косову и Метохији покрене јавна кампања како би се престало са фашистичком праксом јавних позива на линч, а грађани тог дела Србије подстакли на помирење и суживот, наведено је у саопштењу

Мушутиште, август 2016. године
Фото: GracanicaOnline

Министарство за заједнице и повратак: Процес повратка у Мушутишту угрожен

Министарство за заједнице и повратак је  забринуто за покренути процес повратка расељених у село Мушутиште у општини Сува Река након данас постављеног билборда који представља позив на међунационалну мржњу и који је директно уперен против процеса помирења између српског и албанског народа на Косову.

Након више година рада и сарадње са локалном самоправом у Сувој Реци, као и разговорима вођеним са албанским лидерима из села Мушутиште, и након договора и одобравања листе од првих 10 породица чије куће МЗП заједно са Канцеларијом ЕУ на Косову и Међународном организацијом за миграције треба да започне да гради, данас се поново неко одлучио да постављањем једног оваквог билборда пошаље поруку уперену против свих нас који, спроводећи законе, радимо на остваривању основних људских права као што то јесте право на повратак. Годинама расељени покушавају да се врате својим домовима и годинама неко користи свакакве изговоре да до повратка не дође, наводи се у саопштењу Министарства за повратак и заједнице Косова.

Министарство за повратак и заједнице је позвало све надлежен косовске институције, органе реда и представнике локалних власти да учине све у обезбеђивању мира и безбености како би се обезбедили услови за неометан повратак расељених.

„ Желимо да верујемо да овај данашњи чин неће угрозити покренути повратак расељених у Мушутиште, јер би то био још један пораз у процесу не само повратка него и изградње међусобног поверења два народа на Косову“ наглашава се на крају саопштења достављеног медијима.

У Мушутишту је јуче организована акција чишћења црквене порте. – линк

Стојановић и Томић организовали чишћење црквеног дворишта у Мушутишту