GIOR: Uvodimo evropsku poljoprivredu

Danas je u Gračanici predstavljen „Vodič za izvoznike u Evropsku uniju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije“, koji je izradila Nevladina organizacija „Gračanička inicijativa za održivi razvoj“ – GIOR. Na konferenciji za novinare, na temu „Razvoj lokalne privrede kroz mogućnost izvoza na tržište Evropske unije“, o Vodiču za izvoznike, govorio je direktor NVO GIOR, Ivan Todorović. Todorović je rekao da je glavna ideja ovog projekta da izvoznicima i potencijalnim izvoznicima, na jednom mestu budu dostupne sve informacije koje su im potrebne za izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje Evropske unije. To se odnosi na zakonodavstvo, standarde i potrebnu dokumentaciju, međutim bez povećanja proizvodnje i ukrupnjavanja poseda, neće biti ni izvoza, zakllučak je Ivana Todorovića:

„Ono što je neophodno za izvoz, prvenstveno je povećanje proizvodnje. Jedan od načina za koji mi smatramo da je dobar, jeste moderno zadrugarstvo. Smatramo da su zadruge pravo rešenje za povećanje kapaciteta i za razvoj lokalne privrede u različitim oblastima“.

Potpredsednik Komisije za poljoprivredu u Skupštini Koosva, Srđan Popović, ukazao je na bezbroj problema koje imaju poljoprivrednici iz srpskih sredina na Kosovu. Najveći problem srpskih poljoprivrednika jeste što ne mogu da konkurišu ni za grantove koje daje Ministarstvo poljoprivrede Kosova, a za grantove Evropske unije i eventualni izvoz svojih proizvoda, šanse skoro i da nemaju. Radi se o previsokim kriterijumima konkursa i za sve pokušaje predstavnika Srba u kosovskim institucijama, da te kriterijume uskladi sa položajem srpskih, ali i poljoprivrednika iz drugih manjinskih zajednica, aktuelni ministar nema pozitivan odgovor, tvrdi Popović.

„Posle nekoliko sastanaka koje smo imali, došli smo na ideju da, ukoliko ne mogu kriterijumi da budu dostupni svim zajednicama, onda predlažemo da se izdvoji fond od Ministarstva poljoprivrede, u iznosu od 10%, koji će biti namenjen za jačanje pozicije srpske zajednice i ostalih zajednica,a da bi za dve, eventualno tri godine mogli da apliciraju, odnosno da budu ravnopravni sa albanskim poljoprivrednim proizvođačima…To je i dalje samo inicijativa, iako smo dobili podršku od velikog dela međunarodne zajednice“, rekao je poslanik Kosovskog parlamenta, Srđan Popović.

GIOR: Uvodimo evropsku poljoprivredu

Srpski poljoprivrednici nisu ravnopravni akteri u procesu razvoja poljoprivrede, a posebno u procesu izvoza u zemlje Evropske unije, rekao je direktro NVO „Centar z amir i toleranciju“, Nenad Maksimović:

„Stoga je nužno, zajedno sa srpskim političkim preedstavnicima i organizacijama koje se bave ovim pitanjem, izraditi prilagodljivu stratešku politiku za razvoj preduzetništva i poljoprivrede u srpskim sredinama. Tendenciuje dva glavna aktera ekonomskog razvoja u srpskim sredinama, Vlade Srbije i Vlade Kosova, su suprotstavljene, ali se nadam da će i to da bude usklađeno nakon učestalih sastanaka Privrednih komora Srbije i Kosova,odnosno da će taj pozitovan trenda doprineti premošćavanju trenutnog jaza“, zaključio je Maksimović.

Aleksandar Mihajloviuć, direktor Odeljenja za ekonomski razvoj opštine Gračanica, smatra da srpski poljoprivrednici nemaju dovoljno proizvodnje ni za kosovsko tržište, a kamoli za zahtevno tržište Evropske unije. Po mišljenju Mihajlovića, potrebno je prvo animirati poljoprivrednike da počnu da se ozbiljnije bave proizvodnjom, napraviti ozbiljno udruženje ili zadrugu i bazirati se na tržište Koosva.

„Jedina šansa naših poljoprivrednih proizvođača su zadruge i udruženja. Fondovi koje dodeljuje Ministartsvo poljoprivrede su nam nedostupni zbog nas samih. Mi smo samo krivci, jer nismo počeli da rešavamo problem onda kada je bio mali….Mi možemo samo putem udruženja doći do ispunjavanja uslova za dodelu grantova, a takođe naše poljoprivredne proizvođače moramo da nateramo da počnu da sade voće i povrće. Potrebno je da se bavimo osnovnim stvarima, podizanjem zasada malina ili zasada voćnjaka. Naša šansa je i u tome što je ovde na Koosvu svako voće za 30% skuplje nego u Srbiji“,podsetio je Mihajlović.

Nevladina organizacija „GIOR“ sprovodi projekte koji se odnose na razvoj poljoprivrede i zaštitu životne sredine, u skladu sa evropskim standardima. Menadžment organizacije uređuje i portal „Rodna zemlja“, u kome su tekstovi o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Anđelka Ćup

Save

Save