“Srce za decu” u Gračanici

Porodilište u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, danas je dobilo skrining aparat za rano dijagnostikovanje oštećenje sluha kod novorođenčadi. Aparat su u ime “Blic fondacije” i RTS-a, uručili generalna direktorka kompanije Ringier Axel Springer i upravnica “Blic fondacije”, Jelena Drakulić Petrović i urednik Trećeg dnevnika RTS-a i emisije “Tako stoje stvari” , u okviru akcije “Srce za decu”. Donaciju su primili upravnik Ginekološke klinike u Gračanici, dr Bogoljub Veljković i neonatolog, dr Gordana Pavlović.

“Želeo bih da se zahvalim Blic fondaciji, koja je uz medijsku podršku RTS-a i Ministarstva zdravlja Republike Srbije sprovela ovu akciju. Naša kuća nije imala ovakav aparat, koji će nam sada dobro doći u otkrivanju oštećenja sluha kod novorođene dece. Ja se u ime budućih rođenihh beba, u ime njihovih roditelja i u ime svih zdravstvenih radnika Kliničko bolničkog centra još jednom zahvaljujem svim donatorima koji su donirali i osmislili ovu akciju i zahvaljujem se Ministartsvu zdravlja Republike Srbije i uopšte Republici Srbiji koja je preko svojih institucija i ustanova i te kako prisutna na Kosovu” rekao je upravnik Ginekološke klinike, dr Bogoljub Veljković.

Upravnica “Blic fondacije, Jelena Drakulić Petrović je naglasila da je trebalo prikupiti velika novčana sredstva za kupovinu ovih aparata, jer je “Blic fondacija” ovakvim aparatima opremila sva porodilišta u Srbiji. Ona je obećala da će od sada svaka aktivnost u okviru akcije “Srce za decu”, počinjati u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, a da će ovakav aparat dobiti i porodilište u Pasjanu, u Kosovskom Pomoravlju.

“Srce za decu” u Gračanici

“Ovu akciju smo zajedno sa medijskim partnerom RTS-om, pokrenuli u martu mesecu. Akcija je bila zahtevna, novčana sredstva su bila zaista velika, ali sada sa ponosom možemo da kažemo da smo uspeli i opremili smo sva porodilišta u Srbiji sa ovakvim aparatom. Samim tim, uveli smo novu metodu,kao obaveznui u srpsko zdravstvo. Sada će svaka novoređena beba u svim porodilištima u Srbiji biti pregledana i onog trenutka kada majka iznese novorođenče iz porodilišta, znaće sa potpunom sigurnošću, da je sluh njene bebe sasvim u redu”, rekla je Jelena Drakulić Petrović.

Novinar RTS-a Zoran Stanojević se nada da je ova akcija poslala dobru poruku svim donatorina, kako bi i ubuduće pomagali srpskim bolnicama, posebno porodilištima i da se veliki broj ljudi koji se javljao na Teleton, nada da je baš njihov poziv otišao za kupovinu skrining aparata za bolnicu u Gračanici.

“Ja se nadam da će porodilište ovaj aparat da koristi svakodnevno, više puta dnevno, da će rezultati biti radosni kao kada se čuje prvi bebin plač, a za nas, i za “Blic fondaciju” i za RTS, predstavlja veliku čast i privilegiju, a i motiv, ova današnja dodela”, rekao je Stanojević.

Kliničko bolnički centar u Gračanici, u okviru koga radi i porodilište, izmešten je iz Prištine 1999.godine. Medicinsko osoblje radi u skučenom improvizovanom prostoru, u montažnim barakama. Često nedostaju i najosnovnija sredstva za normalan rad, ali i pored toga, iz godine u godinu raste broj novorođenih beba. U 2015.godini, u porodilištu u Gračanici, na centralnom Koosvu, rođeno je 252 bebe, a u tekućoj godini se očekuje da taj broj bude veći.

Anđelka Ćup