Protest u Prišitini protiv izbora Vuka Jeremića

Nekoliko udruženja žena sa Kosova pokrenuće kampanju protiv izbora Vuka Jeremića na mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Protest u Prištini zakazan je za 3. septembar, a kako organizatori najavljuju, očekuje se da im se priključe i predstavnici udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

„Ukoliko Jeremić bude izabran za novog generalnog sekretara, Kosovo neće moći da postane članica UN”, navodi se u pozivu za demonstracije.

Civilne aktivistkinje sa Kosova,  Jeta Beriša i Fatbarde Kićina, na nedano otvorenom Fejsbuk nalogu, pozvale su na proteste u Prištini.

Kreiran je i poseban hešteg „#NoJeremicInUN“, sa fotografijom Vuka Jeremića i porukom na engleskom jeziku – „Nema mesta za tebe u UN-u“.

U „pozivu za protest“ izneto je i više detalja o tome zašto se organizuje. Uz podsećanje da su „Majke Srebrenice i Žepe“ uputile protestno pismo, navodi se: „Najveći antialbanac i bivši srpski ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, kandidovao se, i verovatno će zameniti Ban Ki Muna na mestu predsjedavajućeg UN-a, sa mandatom od 10 godina. Ukoliko ova osoba dobije glasove, Kosovo će izgubiti članstvo u UN-u. Imamo obavezu da podignemo svoj glas protestom“, navodi se u tekstu poziva za proteste protiv izbora Jeremića.

Protest je do sada podržalo niz udruženja, među kojima su: „Albanske feministkinje“, „Grupa ženskih parlamentarki“, „Alijansa žena Kosova“, udruženje „Majke plaču“, koje je bilo jedno od organizatora protesta protiv nekadašnjeg kosovskog minsitra za zajednice i povratak, Aleksandra Jablanovića, „Mreža žena“ i „Demokratija počinje ovde“.

(Izvor: prištinska štampa)