Završena „Škola filmske magije 2“

U četiri dana, koliko je trajala letnja „Škola filmske magije 2“, ekipa iskusnih predavača iz „sveta filma“ imala je zadatak da sa učesnicima škole pripremi i izvrši selekciju mladih glumaca, napravi knjigu snimanja sa režiserima, izabere lokaciju, usnimi i uradi „grubu“ montažu kratkometražnog filma „Nacrtaj mi ljubav“.

Dok je jedna ekipa radila na snimanju kratkometražnog igranog filma, druga, predvođena Kristinom Andrejević i Lazarom Đukićem, dobila je zadatak za snimanje Makign–of, filma o filmu „Nacrtaj mi ljubav.

Scenario za film napisan je prošle godine, na kraju prve „Škole filmske magije“, ali je pre početka snimanja dobio novu verziju.

„Ideja i motiv priče su ostali isti, školska ljubav i nedostatak empatije, ali su neki likovi iz prvobitne verzije morali da ispadnu, kako bi priča dobila čvršću strukturu“, potvrđeno je iz tima za scenario i režiju u sastavu: Maja Marković, Kristina Andrejvić i Ivan Miljković.

IMG_3864
Na snimanju filma „Nacrtaj mi ljubav“

Režiseri i scenaristi su se zbog lošeg vremena već prvog dana našli u problemu. Film je u prvobitnoj verziji trebalo snimati na lokaciji sportskog terena škole Sveti Sava u Sušici. Produkcija je u slučaju kiše zahtevala „plan B“, što je značilo da scenaristi i režiseri, u jednom danu moraju da imaju novu verziju scenarija, odnosno da čitavu priču osmisle i prilagode prostoru škole i školske fiskulturne sale.

„Vreme nas je ipak poslužilo tako da smo imali dva dana snimanja, prvi dan u školskom holu i drugi na igralištu“, kažu iz filmske ekipe.

Iako su selekcijom izabrane glavne i epizodne uloge, sva deca koja su pohađala školu glume učestvovala su kao statisti u filmu. Mihajlo Laptošević, učitelj glume sa dugogodišnjim pedagoškim iskustvom u radu sa mladim glumcima, potrudio se da osmisli igru i radnju za svakog statistu u filmu.

Za mlade kamermane nije bilo nepremostivog problema na snimanju, sve se stizalo i sve se moglo, čak i onda kada nije bilo dovoljno svetla za kameru… moralo je da ga bude. Komanda Bojane Andrić koja je bila zadužena za sektor kamere nepogrešivo se slušala.

Četvorodnevni trud i rad kompletne filmske ekipe stao je u sedam filmskih minuta „grube“ verzije filma. Kako bi učesnici škole filmske magije mogli da odgledaju prvu verziju filma, nakon prve ruke montaže, ekipa montažera, za koju je bio zadužen Vladimir Marković, ostala je da radi do kasno u noć.

14114071_1566909090284282_858600078_o
Raspoložena ekipa montažera

 

Do premijere, koja je zakazana za septembar, film će imati svoju postprodukciju, u kojoj će dodatno biti i „ispeglan“ i „utegnut“, kažu iz produkcijeske kuće „Gargantuafilms“.

Dokumentarac o tome kako je nastao film „Nacrtaj mi ljubav“, kako je rečeno, publika u Gračanici premijerno će moći da pogleda na festivalu dokumentarnog filma „Grafest“ koji se u decembru održava u Domu kulture.

Škola filmske magije 2“, u organizaciji Doma kulture u Gračanici, a u saradnji sa produkcijama „Gargantua folms“ i „Kinokultura“ iz Beograda, počela sa radom  22. avgusta. Pokrovitelj je bila Kancelarija za KiM. Podelom sertifikata učesnicima letnje škole filma i gluma, ona je danas završena.

Ivan Miljković