Албанци из Мушутишта и даље држе у блокади пут према цркви

Група од око 200 Албанаца  још увек држи у блокади пут у центру Мушутишта који води према цркви у том селу.  У намери да спречи Србе који су јутрос кренули да на темељима порушене цркве обележе празник Велике Госпојине, демонстранти су направили кордон и зауставили српску колону аутобуса.

Како са места догађаја јавља извештач ГрачаницаОнлине, колона, у којој је поред три аутобуса било и око десетак аутомобила са Србима, заустављена је јутрос око 8 часова.

Узвикујући пароле Ослободилачкој војсци Косова, али и  да су Срби непожељни, злочинци и криминалци, демонстранти су каменицама и флашама гађали припаднике Косовске полиције који су обезбеђивали колону и  покушали да пробију блокаду.

У сукобу демонстаната и полиције употребљаване су каменице, летве и флаше.  Припадници Косовске полиције нису успели да се одупру налету албанских  демонстраната, па им је помоћ пристигла од специјалних јединица полиције – Росу. Један полицајац је повређен, а приведено је и више демонстаната.

14138302_1567378823570642_1225687417_n
Фото: ГрачаницаОнлине

Дестак  Албанаца који протестују, највероватније мештана Мушутиша,  лице је намазало црвеном бојом и пред новинарима појединих албанских редакција даје изјаву о акцији косовске полиције,  јавља извешташ  ГрачаницаОнлине.

Ситуација се донекле смирила око 9 часова, након што је неколико демонстраната приведено, и ослобођена једна трака пута којом се очекује да аутобуси са Србима прођу.

Око 150 расељених Срба, међу којима има и деце, налази се у колони у Мушотишту код Суве Реке и чека расплет ситуације. Са њима су јутрос кренули и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и министар за Заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јефитић.

Албанци из Мушутишта су се за протест организовали преко друштвнеих мрежа. Почели да се окупљају јутрос око 7 часова у ишчекивању најављеног доласка Срба, блокирајући главну улицу.

Претходно је Министарство за заједнице и повратак најавило повратак Срба и изградњу десета кућа у овом селу надомак Суве Реке, након чега су Албанци поставили билборд са поруком да Срби нису добродошли.