fbpx

Albanci iz Mušutišta i dalje drže u blokadi put prema crkvi

Grupa od oko 200 Albanaca  još uvek drži u blokadi put u centru Mušutišta koji vodi prema crkvi u tom selu.  U nameri da spreči Srbe koji su jutros krenuli da na temeljima porušene crkve obeleže praznik Velike Gospojine, demonstranti su napravili kordon i zaustavili srpsku kolonu autobusa.

Kako sa mesta događaja javlja izveštač GračanicaOnline, kolona, u kojoj je pored tri autobusa bilo i oko desetak automobila sa Srbima, zaustavljena je jutros oko 8 časova.

Uzvikujući parole Oslobodilačkoj vojsci Kosova, ali i  da su Srbi nepoželjni, zločinci i kriminalci, demonstranti su kamenicama i flašama gađali pripadnike Kosovske policije koji su obezbeđivali kolonu i  pokušali da probiju blokadu.

U sukobu demonstanata i policije upotrebljavane su kamenice, letve i flaše.  Pripadnici Kosovske policije nisu uspeli da se odupru naletu albanskih  demonstranata, pa im je pomoć pristigla od specijalnih jedinica policije – Rosu. Jedan policajac je povređen, a privedeno je i više demonstanata.

14138302_1567378823570642_1225687417_n
Foto: GračanicaOnline

Destak  Albanaca koji protestuju, najverovatnije meštana Mušutiša,  lice je namazalo crvenom bojom i pred novinarima pojedinih albanskih redakcija daje izjavu o akciji kosovske policije,  javlja izveštaš  GračanicaOnline.

Situacija se donekle smirila oko 9 časova, nakon što je nekoliko demonstranata privedeno, i oslobođena jedna traka puta kojom se očekuje da autobusi sa Srbima prođu.

Oko 150 raseljenih Srba, među kojima ima i dece, nalazi se u koloni u Mušotištu kod Suve Reke i čeka rasplet situacije. Sa njima su jutros krenuli i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i ministar za Zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jefitić.

Albanci iz Mušutišta su se za protest organizovali preko društvneih mreža. Počeli da se okupljaju jutros oko 7 časova u iščekivanju najavljenog dolaska Srba, blokirajući glavnu ulicu.

Prethodno je Ministarstvo za zajednice i povratak najavilo povratak Srba i izgradnju deseta kuća u ovom selu nadomak Suve Reke, nakon čega su Albanci postavili bilbord sa porukom da Srbi nisu dobrodošli.

 

 

 

%d bloggers like this: