Kancelarija za KiM: Masovna manifestacije mržnje prema Srbima iz Mušutišta

Kancelarija za KiM oštro je usudila današnje događaje u Mušutištu kod Suve Reke ocenivši ih kao manifestaciju mržnje prema Srbima. Priština treba da zna da se mržnja ne može izlečiti suzavcima i pendrecima već pozitivnim primerima,  porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača etnički motivisanog nasilja, naglašava se između ostalog u saopštenju Vladine Kancelarije za KiM koje prenosimo u celosti:  

„Današnji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva i koliko je naša južna pokrajina daleko od izgradnje multietničkog demokratskog društva“, naglašava se u saoštenju Kancelarije za KiM koje je dostavljeno našoj redakciji.

„Pre nekoliko dana smo, nakon što su albanski ekstremisti postavili bilbord koji je bio javni poziv na današnje izlivanje mržnje prema Srbima, upozorili šta se sprema, i da su nadležni organi pravovremeno reagovali danas ne bismo bili svedoci scena koje podsećaju na one iz martovskog pogroma 2004. godine“.

„Oni koji predlažu da Savet bezbednosti UN prestane da se na tromesečnom nivou bavi analizom stanja na Kosovu i Metohiji treba da nam daju odgovor na pitanje da li je ovo navodna normalizacija na kojoj oni zasnivaju svoj predlog“.

„Srbija ne vidi ništa normalno u masovnoj manifestaciji mržnje prema Srbima, koji žele samo da se, iz verskih i komemorativnih razloga, okupe na zgarištima svojih kuća i razvalini svoje crkve. Ako se Srbima ne dozvoljava čak ni to, o kakvoj perspektivi srpsko-albanskih odnosa danas možemo da razgovaramo?“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

„Priština bi trebalo da zna da se mržnja ne može izlečiti suzavcem i pendrecima, već pozitivnim primerima, porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača mržnje i etnički motivisanog nasilja, ali to nije realno očekivati jer brojni pripadnici albanske političke elite su najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji“.

„Srbi će se danas u Mušutištu, bez obzira na „dobrodošlicu“ koja im je priređena, biti na liturgiji, jer naš narod se Bogu molio i u težim vremenima, ne zazirući ni od većih opasnosti“, zaključeno je na kraju saopštenja Kancelarije za KiM koje je potpisao njen direktor Marko Đurić.