Parole i poruke Srbima da su nepoželjni u selu Mušutište

Danas je u Mušutištu, selu u opštini Suva Reka, osvanuo spisak Srba, za koje se tvrdi da su ratni zločinci. Naime, pored biilborda, na kojem su prikazane spaljene kuće, Albanke kako plaču i slike ubijenih civila i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova za vreme oružanih sukoba na Kosovu, istaknut je spisak sa imenima i prezimenima desetorice Srba, a na albanskom i engleskom jeziku piše „Ovo su Srbi iz Mušutišta koji su klali i kojima je mesto u zatvoru, a ne u Mušutištu“.

„Zanimljivo je da su ljudi, koji su na tom spisku, ustvari oni koji su se prvi iz ovog sela prijavili za povratak na svoja imanja“, rekao je danas u Zočištu, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić i dodao: „A ja želim da podsetim sve, da je upravo spisak tih ljudi i tih porodica, usaglašen sa predstavnicima lokalne vlasti i lokalnim predstavnicima Albanaca iz sela Mušutišta. Dakle, radi se o jednoj akciji, koja za cilj ima samo jedno, a to je da na taj način ove ljude odvrati od onoga što je njihov cilj, a to je povratak na svoja imanja, a ja vam kažem da ćemo mi biti uporni da se taj povratak i desi.“

Prognani iz Mušutišta slavski kolač presekli u Zočištu

Danas je grupa od oko 200 Albanaca sprečila prognane Srbe iz sela Mušutišta da dođu u dvorište srušene crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz četrnaestog veka, kako bi proslavili hramovnu slavu. I pored velikog broja pripadnika Kosovske policije i Specijalne policije Rosu, Srbi nisu uspeli da uđu u Mušutište, većs u slavski kolač presekli u manstiru Svetih Kozme i Damjana, u Zočištu.

Na protestu Albanaca u selu, u kome je nekada bilo 187 srpskih kuća, osim uzvikivanja parola Oslobodilačkoj vojsci Kosova, mogle su se čuti i razne uvredljive parole na račun čitavog srpskog naroda, kao što su: „Nema prolaska Srbima“, „U Mušutištu nema mesta za kriminalce“, „U Mušutištu nema mesta za „Škavele““, što je pogrdni naziv za Srbe, a najveći deo protestanata su bili mladi ljudi.

Anđelka Ćup