Proslavljena hramovna slava u Gračanici

U manastiru Gračanica, na Kosovu i Metohiji, danas je u prisustvu velikog broja vernika, služena sveta liturgija, povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Liturgiju je služio arhimandrit Ilarion, uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško- prizrenske. Gost Eparhije raško-prizrenske bio je i sveštenik Partenije iz Soluna, koji više od dvadeset godina pomaže Srbima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. Liturgiji u manastiru Gračanica, prisustvovao je i predsednik opštine Gračanica, Vladeta Kostić.

Arhimandrit Ilarion je u prigodnoj besedi, podsetio okupljene vernike na Hristovo stradanje:

„Braćo i sestre, vodite računa o tome da smo skupo kupljeni Hristovom krvlju, vodite računa o tome da treba da živimo dostojno Hristovog imena i znajte da nam je sve dato. Sva vrata su nam otvorena krstom, žrtvom i vaskrsenjem Gospoda Boga i Spasa Isusa Hrista“, poručio je arhimandrit Ilarion, a posle liturgije i besede, posebno se zahvalio ocu Parteniju iz Soluna, na svemu što čini za srpski narod.

Manastir Gračanica, čija je crkva posvećena Uspenju Presvete Bogordice, zadužbina je kralja Milutina, podignut je 1321.godine i nalazi se na spisku Uneskove svetske baštine. U drugoj četvrtini šesnaestog veka, manastir je bio sedište novobrdskog mitroplota, koji je u manastir doneo i prvu štampariju. Danas je manastir duhovno, kulturno i nacionalno sedište srpskog naroda ovog kraja.

Anđelka Ćup