Kancelarija za KiM: Od Prištine očekujemo informacije o grobnicama sa posmrtnim ostacima Srba

Od  6.049 slučajeva nestalih na Kosovu i Metohiji, koliko prijavljeno Međunarodnom komotitu Crvenog Krsta (MKCK), do danas je zatvoreno 4.383 slučajeva. I dalje se 1.666 osoba vodi kao nestalo, a među njima je više od 570 Srba i drugih nealbanaca, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

Povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, iz Vladine Kancelarije za KiM upozoravjaju da je od završetka ratinih sukoba na Kosovu i Metohiji proteklo više od decenije i po, ali da stotine porodica sa KiM i dalje očekuju istinu o sudbini njihovih najmilijih. U saopštenju se navodi da je Beograd pokazao dobar primer saradnje po pitanju rasvetljavanja sudbona nestalih Albanaca kao i da se isto očekuje i od Prištine.

„Očekujemo i da Priština Radnoj grupi preda informacije o mogućim grobnicama sa posmrtnim ostacima Srba i drugih nealbanaca, a od međunarodnih organizacija, koje su u vreme činjenja zločina i njihovog prikrivanja bile na KiM (Kfor, UNMIK, OEBS, Haški tribunal),  da pomognu u pribavljanju relevantne dokumentacije i rešavanju pitanja oko 400 NN posmrtnih ostataka u mrtvačnici u Prištini“, navodi se između ostalog u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju koje prenosimo u celosti.

 

Od završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji proteklo je više od jedne i po decenije, međutim stotine porodica iz naše južne pokrajine i dalje očekuju da istina o sudbini njihovih najmilijih bude rasvetljena.

 Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) prijavljeno je 6.049 slučajeva nestalih na Kosovu i Metohiji, i od tog broja je do danas zatvoreno 4.383 slučajeva. I dalje se 1.666 osoba vodi kao nestalo, a među njima je više od 570 Srba i drugih nealbanaca.

 Institucije i političke elite, kao i nadležne međunarodne organizacije, dužne su da ulože dodatni napor kako bi se porodicama, koje i dalje žive u iščekivanju i nadi, utvrđivanjem istine ponudila kakva-takva uteha. I pored deklarativne spremnosti svih zainteresovanih strana, nismo uspeli da utvrdimo kakva je sudbina svih nestalih, a jedna od najmračnijih stranica istorije naše zajedničke istorije neće biti zatvorena dok god to ne bude učinjeno.

 Beograd i Priština se pitanjem nestalih lica bave u okviru Radne grupe kojom predsedava MKCK, što je dobar, ali pokazalo se ne sasvim efikasan, mehanizam za saradnju na rešavanju problematike nestalih. Komisija, ipak, bez obzira na sve prepreke sa kojima se suočava, istrajava u ovom teškom i plemenitom poslu.

 Kroz ovaj mehanizam rešeno je oko 1.620 slučajeva nestalih lica, a sprovedene su i značajne terenske aktivnosti radi provere informacija o mestima mogućih grobnica. Beogradska delegacija je postupila po svim zahtevima Prištine koji se odnose na terenske provere i lociranje mogućih grobnica na području centralne Srbije. Dakle, svaku lokaciju za koju smo dobili informaciju smo proverili i tako ćemo se ponašati i ubuduće.

 Očekujem i da Priština Radnoj grupi preda informacije o mogućim grobnicama sa posmrtnim ostacima Srba i drugih nealbanaca, a od međunarodnih organizacija, koje su u vreme činjenja zločina i njihovog prikrivanja bile na KiM (Kfor, UNMIK, OEBS, Haški tribunal),  da pomognu u pribavljanju relevantne dokumentacije i rešavanju pitanja oko 400 NN posmrtnih ostataka u mrtvačnici u Prištini.

 Nedostatak informacija o mogućim pojedinačnim i masovnim grobnicama i teškoće u identifikaciji ekshumiranih posmrtnih ostataka i dalje su ključne prepreke za rešavanje slučajeva nestalih lica. Očekujem da u narednom periodu Beograd i Priština načine odlučniji pomak ka srpsko-albanskom pomirenju tako što će, bez izuzetka, utvrditi sudbinu svih osoba koje se i dalje vode kao nestale.