УНС: Пронаћи и казнити нападаче на РТК и њеног генералног директора

Удружење новинара Србије на Косову најоштрије осуђује напад експлозивном направом на породичну кућу директора Радио телевизије Косова (РТК) Ментора Шаље.

Експлозивна направа, за коју се претпоставља да је ручна бомба, према писању приштинских медија бачена је синоћ око 22 сата у двориште куће директора РТК Ментора Шаље док је са породицом био у кући. Полиција је покренула истрагу, али за сада нема приведених.

УНС на Косову  захтева од полиције и тужилаштва да хитно пронађу нападаче и зауставе застрашивање медијских радника на Косову. УНС истиче да је ово још један у низу показатеља небезбедности медијских радника, угрожености слободе медија и недемократског окружења у којем раде новинари и медији.

УНС на Косову подсећа да је пре недељу дана у дворишту Радио телевизије Косова у Приштини активирана експлозивна направа од које срећом нико није повређен, а одговорност за овај напад преузела је организација Руговци.

Пре годину дана пуцано на просторије портала Коссев у Северној Митровици, а случај није разрешен. Такође, десетине напада на новинаре и медијске раднике последњих година нису расветљени.

Према евиденцији Удружења новинара Србије, нико није одговарао за убиство четири и отмице пет новинара и медијских радника од почетка оружаних сукоба на Косову 1998. до септембра 2000. године.