fbpx

Porodice kidnapovanih i nestalih: Ne odustajemo sve dok se ne rasvetli sudbina i poslednjeg otetog Srbina ili nealbanca.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Породице киднапованих Срба

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih Srba i nelabanaca na KiM danas je, na Međunarodni dan nestalih osoba, organizovalo protestni skup u Gračanici sa koga su međunarodnim, kosovskim i srpskim vlastima uputili poruku da neće odustati  sve dok se ne rasvetli sudbina njihovih najmilijih.  

Porodice nestalih, prijatelji i rođaci, okupili su se, kako bi, po ko zna koji put, podsetili Međunarodnu zajednicu i prištinske vlasti da nisu uradili ništa na rasvetljavanju sudbine kidnapovanih i nestalih Srba i drugih nealbanaca na KiM pre, za vreme i posle ratnih sukoba 1999. godine.

„Za svojim najmilijima tragamo već 20 godina, mnogi od nas su, nažalost i životom, odustali od borbe, ali mi koji smo ostali istrajaćemo, sve dok se ne rasvetli sudbina i poslednjeg nestalog Srbina ili nealbanca, rekao je, obraćajući se prisutnima predsednik Udruženja kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije, Milorad Trifunović.

Milorad Trifunović
Milorad Trifunović, predsedik Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i nealbanaca na KiM

Trifunović je kosovske vlasti i predstavnike međunarodne zajednice optužio da  kod njih ne postoji volja da se istina o srpskim žrtvama obelodani.

„ Šta je sa lokacijama na koje mi već dve decenije upiremo prstom“, zapitao je on i dodao:

„ Albanci pokažu na hram Hrista Spasa u centru Prištini, koji im bode oči, i tu se neosnovano kopa. Pokažu prstom na Zubin Potok, kopa se i tamo. Mi već godinama uz izjave svedoka pokazujemo na Belaćevac, Volujak i još mnoga mesta i lokacije, i nikom ništa. Već pet godina se ni jedna lokacija ne istražuje.“ Umesto toga, navodi Trifunović, „dobijamo obrazloženja da lokacija nije dostupna ili je na njoj izbio požar koji je uništio sve dokaze“!

I pored brojnih dokaza i svedoka koje su i porodice i Udruženje porodica kidnapovalih i nestalih predočili međunarodnim vlastima i sudskim izvršiocima, niko nije odgovarao ni za jedan zločin, rečeno je na skupu u Gračanici.

Silvana Marinković, koordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica iz Gračanice, čiji je suprug kidnapovan 19. juna 1999. godine, kaže da su porodice ogorčene s razlogom.

„Mogu da vam kažem da postoje dokazi i svedoci, konkretno za slučaj mog supruga, ali počinioci ne samo da nisu izvedeni pred lice pravde, već su i nagrađeni. Mnogi od njih rade u kosovskim institucijama, a jedan od njih radi u kosovskoj policiji“, kaže  Marinkovićeva.

Majka Ranka Perinića
Saveta Perenić, traga za otetim sinom

Sa uramljenom fotografijom svog nestalog sina na protestu je bila i Saveta Perenić, majka Ranka Perenića, vozača Radio Prištine, koji je avgusta 1998. godine kidnapovan kod Orahovca sa novinarom Đurom Slavujem, dok su bili na radnom zadatku.

„Majčino srce oseća da je on još negde živ. Da mi je samo još jednom da ga vidim i kažem mu da je dobio i unuke“, priča u suzama ova starica.

„Ogorčenje i nezadovoljstvo porodica koje tragaju za svojim najmilijima je opravdano, jer suviše dugo traje i izgovaranje i neodređeno odgovaranje na jednostvano pitanje, gde su nestali ovi ljudi“, kaže zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović. On je napomenuo da je „osnovno ljudsko pravo i elementarno humanitarno pitanje da porodice znaju šta se dogodilo sa onima za kojima tragaju već 20 godina. Pitanje kidnapovanih i nestalih se ne bi smelo politizovati“, istakao je Stojanović.

Branimir Stojanović
B.Stojanović: Bez rešavanja pitanja nestalih nema pravljenja budućnosti

„Vrlo je važno da svi koji donose političke odluke razumeju, da dok pitanje kidnapovanih i nestalih ne rešimo i dok ono ne dobije svoj epilog, nema iskrenog dogovora, pravljenja budućnosti na osnovama međusobnog poštovanja, toleracije i suživota“, zaključio je zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović.

Pored članova porodica koji su nosili fotografije svojih najmilijih za kojima tragaju, rođaka i prijatelja,  protestu Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji prisustvovali su građani Gračanice, kao i predstavnici Skupštine Grada Priština, Opštine Gračanica i srpski predstavnici u kosovskim institucijama.

 

Ivan Miljković

%d bloggers like this: