Ухапшени нападачи на Скупштину Косова

Заједничком акцијом Тужилаштва и Косовске полиције, ухапшено је шест особа, осумњичених да су 4.августа ове године, бацили експлозивну направу на зграду Скупштине Косова, изјавио је адвокат Том Гаши, за приштински портал КАЛЛXО.

Атве Арифи, Астрит Дехари, Адеа Батуша, Егзон Хаљити, Петрит Адеми и Фрашер Краснићи су ухапшени, а приведене су још две особе. Како је речено у заједничком саопштењу Специјалног тужилаштва и Косовске полиције, они се терете да су планирали, организовали и спровели напад на зграду Косовског парламента. Шесторица осумњичених су, како пише у саопштењу, преузели одговорност за овај напад.

Приликом јутрошње акције хапшења, полиција је претресла шест локација и запленила три аутоматске пушке, два револвера, један карабин, муницију и остали доказни материјал, повезан са случајем напада на Скупштину Косова, почетком августа месеца, пише у саопштењу.

Покрет “Самоопредељење“ је тим поводом одржао конференцију за новинаре, на којој су лидери овог покрета, Висар Имери и Дардан Молићај, рекли да су ухапшени њихови активисти, између осталих и портпарол, Фрашер Краснићи и да се ради о “прогону политичких противника”.

Како преносе медији који извештавају на албанском, на информацију да је код активиста “Самоопредељења” пронађено оружје, Молићај је рекао:

“Оружје се може наћи и у мојој кући, а тренутно на Косову илегално постоји преко 300 000 комада ватреног оружја”.

Са друге стране, саопштењем се огласио и косовски председник, Хашим Тачи, који је поздравио акцију хапшења починиоца терористичког чина, како је назвао бомбашки напад на Скупштину Косова, похваливши органе реда, али и грађане који осуђују насиље као политичко деловање.

Анђелка Ћуп