fbpx

Uhapšeni napadači na Skupštinu Kosova

Zajedničkom akcijom Tužilaštva i Kosovske policije, uhapšeno je šest osoba, osumnjičenih da su 4.avgusta ove godine, bacili eksplozivnu napravu na zgradu Skupštine Kosova, izjavio je advokat Tom Gaši, za prištinski portal KALLXO.

Atve Arifi, Astrit Dehari, Adea Batuša, Egzon Haljiti, Petrit Ademi i Frašer Krasnići su uhapšeni, a privedene su još dve osobe. Kako je rečeno u zajedničkom saopštenju Specijalnog tužilaštva i Kosovske policije, oni se terete da su planirali, organizovali i sproveli napad na zgradu Kosovskog parlamenta. Šestorica osumnjičenih su, kako piše u saopštenju, preuzeli odgovornost za ovaj napad.

Prilikom jutrošnje akcije hapšenja, policija je pretresla šest lokacija i zaplenila tri automatske puške, dva revolvera, jedan karabin, municiju i ostali dokazni materijal, povezan sa slučajem napada na Skupštinu Kosova, početkom avgusta meseca, piše u saopštenju.

Pokret “Samoopredeljenje“ je tim povodom održao konferenciju za novinare, na kojoj su lideri ovog pokreta, Visar Imeri i Dardan Molićaj, rekli da su uhapšeni njihovi aktivisti, između ostalih i portparol, Frašer Krasnići i da se radi o “progonu političkih protivnika”.

Kako prenose mediji koji izveštavaju na albanskom, na informaciju da je kod aktivista “Samoopredeljenja” pronađeno oružje, Molićaj je rekao:

“Oružje se može naći i u mojoj kući, a trenutno na Kosovu ilegalno postoji preko 300 000 komada vatrenog oružja”.

Sa druge strane, saopštenjem se oglasio i kosovski predsednik, Hašim Tači, koji je pozdravio akciju hapšenja počinioca terorističkog čina, kako je nazvao bombaški napad na Skupštinu Kosova, pohvalivši organe reda, ali i građane koji osuđuju nasilje kao političko delovanje.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: