fbpx

Goran Rakić: Nasilje ne rešava probleme

„Iako su dolazak Edite Tahiri, kosovske ministarke za dijalog u severni deo grada i njen boravak u kafiću žitelji ovog dela Mitrovice smatrali čistom provokacijom i to uoči predstojećeg dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu, smatram da  Srbi  ne smeju nasedati na provokacije i na iste odgovarati nasiljem. Osim što se stvaraju još veće tezije, nasiljem neće, niti se može doći do bilo kakvog rešenja, niti normalnog života i sa jedne ili druge strane našeg podeljenog grada” izjavio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, povodom paljenja bašte kafe bara „Dolče vita“ u ovom gradu, koji se nalazi nedaleko od glavnog mosta na Ibru. Uveren da je dolazak Tahirijeve u društvu gradonačelnika južnog dela grada, Agima Bahtirija bio i smišljen sa ciljem da isprovociraju žitelje severne Mitrovice, gradonačelnik Rakić poziva sugrađane na pribranost.

„Svedoci smo brojnih provokacija gospođe Tahiri i njenih netačnih interpretacija razgovora i sporazuma iz Brisela. Ona je svojim izjavavama nastojala da izazove nemir i zabrinutost među srskim življem u Pokrajini, a sada kada joj je valjda ponestalo verbalnih napada, pokušava da svojim prisustvom isprovocira žitelje Severne Mitrovice i to nedugo pošto su započeti radovi na revitalizaciji glavnog mosta na Ibru” ističe gradonačelnik Rakić i opominje da je na osnovu svega spomenutog jasno da prištinska strana ne želi stabilizaciju odnosa Srba i Albanaca, a da je Edita Tahiri otelotvorenje te i takve politike prištinskih institucija.

Nedžmedin Spahiu

Da je jučerašnja poseta Edite Tahiri bila nepotrebna i kontraproduktivna, smatra i politički analitičar iz Južne Mitrovice, profesor Nedžmedin Spahiu.

„Mislim da Edita Tahiri malo radi, a suviše se bavi propagandom. Gospođa Tahiri isuviše šteti procesima na Kosovu. Ona je samo otišla tamo da se slika“, rekao je Spahiu, naglasivši da ovakva Vlada Kosova nije sposobna da reši nijedan problem.

Edita Tahiri se juče, zajedno sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem,  fotografisala u kafiću „Dolče vita“, čija je bašta noćas zapaljena, a danas je na administrativnom prelazu Jarinje, boravio i kosovski predsednik Hašim Tači. Politički predstavnici kosovskih Srba sa severa, nisu želeli da komentarišu Tačijevu posetu severu Kosova.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: