Горан Ракић: Насиље не решава проблеме

„Иако су долазак Едите Тахири, косовске министарке за дијалог у северни део града и њен боравак у кафићу житељи овог дела Митровице сматрали чистом провокацијом и то уочи предстојећег дијалога делегација Београда и Приштине у Бриселу, сматрам да  Срби  не смеју наседати на провокације и на исте одговарати насиљем. Осим што се стварају још веће тезије, насиљем неће, нити се може доћи до било каквог решења, нити нормалног живота и са једне или друге стране нашег подељеног града” изјавио је градоначелник Северне Митровице, Горан Ракић, поводом паљења баште кафе бара „Долче вита“ у овом граду, који се налази недалеко од главног моста на Ибру. Уверен да је долазак Тахиријеве у друштву градоначелника јужног дела града, Агима Бахтирија био и смишљен са циљем да испровоцирају житеље северне Митровице, градоначелник Ракић позива суграђане на прибраност.

„Сведоци смо бројних провокација госпође Тахири и њених нетачних интерпретација разговора и споразума из Брисела. Она је својим изјававама настојала да изазове немир и забринутост међу срским живљем у Покрајини, а сада када јој је ваљда понестало вербалних напада, покушава да својим присуством испровоцира житеље Северне Митровице и то недуго пошто су започети радови на ревитализацији главног моста на Ибру” истиче градоначелник Ракић и опомиње да је на основу свега споменутог јасно да приштинска страна не жели стабилизацију односа Срба и Албанаца, а да је Едита Тахири отелотворење те и такве политике приштинских институција.

Неџмедин Спахиу

Да је јучерашња посета Едите Тахири била непотребна и контрапродуктивна, сматра и политички аналитичар из Јужне Митровице, професор Неџмедин Спахиу.

„Мислим да Едита Тахири мало ради, а сувише се бави пропагандом. Госпођа Тахири исувише штети процесима на Косову. Она је само отишла тамо да се слика“, рекао је Спахиу, нагласивши да оваква Влада Косова није способна да реши ниједан проблем.

Едита Тахири се јуче, заједно са градоначелником Јужне Митровице, Агимом Бахтиријем,  фотографисала у кафићу „Долче вита“, чија је башта ноћас запаљена, а данас је на административном прелазу Јариње, боравио и косовски председник Хашим Тачи. Политички представници косовских Срба са севера, нису желели да коментаришу Тачијеву посету северу Косова.

Анђелка Ћуп