Dani poljoprivrednika opštine Gračanica

U okviru ovogodišnjeg programa „Dani opštine Gračanica“, u Donjoj Gušterici će se 19. septembra održati sajamska manifestacija „ Dani poljoprivrednika opštine Gračanica“ koju organizuje Gračanička inicijativa za održivi razvoj (GIOR).

Programom je predviđeno da najuspešniji poljoprivredni proizvođači iz naše opštine, ali i sa čitave teritorije Kosova i Metohije, predstave svoje proizvode.

Organizatori saopštavaju da će na ovogodišnjem sajmu biti predstavljena i poljoprivredna mehanizacija kao i novi preparati i metode za tretiranje i negu biljaka.

Ideja sajma je i da se stručnim i teorijskim savetima pomogne poljoprivrdnicima da unaprede proizvodnju i kvalitet svojih proizvoda. Iz tog razloga, biće organizovano i predavanje profesora sa Poljoprivrednog fakulteta u Lešku iz oblasti voćarstva i pčelarsta, istuču oranizatori sajma poljoprivrede.

Poseban štand na sajmu, kako se navodi, imaće i institucije koje kroz različite programe finasijki podržavaju i pomažu razvoju poljoprivrede.

U okviru „Dana poljoprivrednika“ biće ogranizovana „Pogačijada“ takmičenje u pravljenju najoriginalnije kosovske pogače, kao i bogat kulturno umetniči program u kome će nastupati ansambl Venac i brojna Kulturno umetnička društva sa centralnog Kosova.

Poljoprivrednici koji žele da se sa svojim proizvodima predstave na ovom sajmu mogu se prijaviti do 10. septembra,  a takmičarke koje će učestvovati u „Pogačijadi“ do 15.septembra, saopštili su organizatori manifestracije „ Dani poljoprivrednika opštine Gračanica“.

 

I.M.