Oružani napad na pogranična crnogorska sela

Grupa naoružanih Albanaca, izvršila je oružani napad na crnogorska sela na planini Mokra, na samoj granici između Kosova i Crne Gora, javlja portal iKos. Oružani napad je izveden sa kosovske strane, sa nekoliko ispaljenih rafala. Meštani napadnutih sela su veoma uznemireni, jer su već pre nekoliko dana primetili naoružane osobe u uniformama kako se kreću na samoj granici i unutar pograničnog dela Crne Gore.

Oružani napad se desio u danu kada kosovska Skupština treba da stavi na glasanje Sporazum o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom.

U centru Prištine i oko zgrada Skupštine i Vlade Kosova, raspoređene su jake policijske snage, ali je primetno i pojačano prisustvo KFORa, zbog najavljenog protesta opozicije. Sednica Skupštine Kosova je zakazana za 11 časova, kada bi trebalo da počne i protest.

Usvajanje Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, uslov je koji Koosvo treba da ispuni, kako bi kosovski građani mogli da putuju u zemlje Šengenskog sporazuma bez viza. Za usvajanje sporazuma je potrebno preko 80 glasova poslanika, a Srpska lista je najavila da neće prisustvovati zasedanju.

Anđelka Ćup