Otvoren radio-televizijski centar u Gračanici

Gračanica je dobila Radio televizijski centar, u prostorijama radio Gračanice. Centar su otvorili direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i direktorka „Mreže Most“, Slađana Ivančević. Programski sadržaj, proizveden u ovom centru, emitovaće se na televizijama  „Most“ i „Puls“. Opremu za novi studio obezbedile su televizije Puls i Most, a deo opreme je donirao Slobodan Ristić, koji je dugo živeo i radio u Norveškoj.

Novi RTV centar je nastao na inicijativu Javnog preduzeća „Mreža Most“, a za cilj ima bolju informisanost građana, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u centralnoj Srbiji, rekla je na otvaranju direktorka  Javnog preduzeća za razvoj i unapređenje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku „Mreža Most“, Slađana Ivančević.

Otvoren radio-televizijski centar u Gračanici

„Naš osnovni cilj jeste da izveštavamo o životu našeg naroda na Kosovu i Metohiji, da to ide dalje u ostali deo naše Srbije i okruženje i da ispunimo sve one snove koje smo sebi zacrtali“, rekla je Ivančevićeva, zahvalivši se svima koji su pomogli otvaranje RTV centra u Gračanici.

Naglasivši da spada među ljude koji smatraju da je istina najjače oružje koje imaju Srbi u vremenu prekrajanja sadašnjeg i prošlog vremena, direktor Kancelarije Vade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, čestitao je pripadnicima „sedme sile“ na Kosovu i Metohiji na radu u skoro nemogućim i nezamislivim uslovima u poređenju sa kolegama u centralnoj Srbiji i  u drugim delovima Evrope. Zbog toga je potrebno da i mediji sa Kosova i Metohije, imaju signal u centralnoj Srbiji, uz sve velike kablovske i nacionalne emitere, istakao je Đurić.

Otvoren radio-televizijski centar u Gračanici

„Duboko i čvrsto verujem da će srpska reč, reč iz ovog studija stizati, ne samo u domove ovde na Kosovu i Metohiji, već i u domove širom sveta, gde se govori naš jezik, da će se istina o živpotu i sudbini našeg naroda, kao i o borbi našeg naroda bolje čuti zahvaljujući ovom RTV studiju“, rekao je Marko Đurić, naglasivši da je siguran da će ljudi koji budu emitovali programski sadržaj iz ovog centra voditi računa o srpskoj kulturi,  tradiciji i duhovnosti. „Mislim da je važno da se programi Mreže Most, i to svih sistema koji funkcionišu, čuju u čitavoj Srbiji, zbog toga što je ova borba da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji, stvar čitave Srbije i čitavog srpskog naroda“, rekao je Marko Đurić, pozvavši radnike novog televizijskog centra da budu  „bastion ćirilice i očuvanja nacionalnog srpskog pisma“.

Otvaranju RTV centra u Gračanici, prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, predstavnici Srba u kosovskim institucijama i predstavnici institucija koje rade u sistemu Republike Srbije, kao i brojne novinarske ekipe. Inače, Mrežu Most čine RTV Most, RTV Puls, Radio Kosovska Mitrovica i Radio Gračanica.

Anđelka Ćup