Religija se ne sme koristiti za terorističke aktivnosti

Verske zajednice ne izazivaju tenzije, ni etničke, ni političke, već je vera zajednička sila protiv zla, rečeno je na debati „Međuverski odnosi na Kosovu“, održanoj u Južnoj Mitrovici, koju je organizovala RTV Mitrovica, a podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Prištini.

Predstavnici Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Jevrejske zajednice, Derviškog reda, kao i Protestantske crkve, složili su se da između verskih zajednica nema otvorenih problema. Međutim, Vlada Kosova i međunarodna zajednica ne daju dovoljno prostora njihovim aktivnostima, a najvažnije je da se što hitnije donese Zakon o verskim zajednicama. Mora se definisati šta su verske zajednice, a šta su grupe, rekao je predstavnik Saveza kosovskih Halveti Tarikata, jednog dela derviškog reda, Ljuljzim Šehu, poslavši poruku svim građanima Kosova:

„Mi ne možemo da se složimo šta je vera, ali možemo da se složimo šta nije vera. Nije vera ono što ne donosi mir, nije vera, ako nema solidarnosti, nije vera, ako ne donosi prosperitet.“

Sveštenik Srđan Stanković je naglasio da vera, bilo koja da je, ne sme da se koristi za terorističke aktivnosti, već vera omogućava da ljudi pokažu svoju duhovnu snagu.

„ Svoju veru treba ceniti što više i na taj način ćete ceniti i tuđu veru. Hrišćanska duša je široka, hrišćansko srce je otvoreno i voli čak i neprijatelje svoje. Mislim da je to osnova za naš zajednički život i kao što su naši preci vekovima živeli zajedno, mislim da možemo i mi, ovde, na istom mestu, da delimo parče neba i komad zemlje“, rekao je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

Religija se ne sme koristiti za terorističke aktivnosti

Učesnici debate o međureligijskim odnosima, zaključili su da verske zajednice, ali i politički subjekti na Kosovu, moraju da osude napade na bilo koji verski objekat na Kosovu i da budu aktivniji da do takvih napada ne dođe. Odlazeći ambasador Norveške Jan Bratu, rekao je da je zadatak predstavnika verskih zajednica da svakodnevno obrazuju mlade ljude o tome šta je vera, kako bi zajednički delovali protiv nasilja i mržnje.

„Mislim da verske vođe imaju veliku odgovornost u obaveštavanju i učenju svojih vernika o suštini Avramove vere, a to je da žive sa svojim komšijama u miru i poštuju jedni druge. Takođe su odgovorni za to, kakvo je kosovsko društvo i kakvo će biti u budućnosti. Dakle, moja poruka je veoma prosta, sa zadovoljstvom očekujemo nastavak dijaloga između verskih vođa, kako bi oni mogli da prenesu vernicima šta ustvari od njih vera očekuje. Među Avramovskim verama postoje razlike po pitanju liturgije i dogmi, ali postoji mnogo toga što im je zajedničko, tako da očekujem da će danas sve verske vođe izraziti dobru volju i dobre namere i da će podjednako to isto pokazati prema svojim komšijama pri obraćanju svojim vernicima“, zaključio je Bratu, pozvavši verske vođe da se međusobno posećuju i upoznaju.

Ovom debatom smo želeli da pokažemo da verski lideri razgovaraju među sobom i da religija nije problem, rekao je Gračanici onlajn, organizator debate, profesor Nedžmedin Spahiu.

„Naš cilj je bio da i na ovaj način, kroz međuverski dijalog, dođemo do pomirenja na Kosovu između različitih etničkih zajednica, u vreme jedne teške političke situacije, koja stalno preti da eksplodira i da se dese stvari koje narod ne želi“, zaključio je Spahiu.

Religija se ne sme koristiti za terorističke aktivnosti

Na debati su učestvovali: odlazeći šef misije OEBS-a na Kosovu, Žan Klod Šlumberže, ambasadori Norveške, Hrvatske, Češke, Hrvatske i Albanije, kao i predstavnik ruske kancelarije u Prištini. Pozivu organizatora nisu se odazvali jedino predstavnici Rimokatoličke crkve na Kosovu.

Anđelka Ćup