У српским срединама на централном Косову близу 6.000 ђака поново у својим клупама

После два и по месеца летењег распуста, близу шест хиљада ђака са територије центалног Косова, данас је поново у школским клупама.

У свих двадесет основних, десет средњих стручних школа, као и у предшколским установама које на територији централног Косова раде по плану и програму Министарства просвете Републике Србије, 1. септембра је почела нова школска година.

„ Почели смо на време и без било каквих проблема, који би могли да утичу на процес наставе, потврдио је за ГрачаницаОнлине Самостални просветни саветник за регион централног Косова Душан Максимовић.

STA43184
Душан Максимовић

„Радови на адаптацији учионица, у појединим школама на територији општине Грачаница се полако приводе крају, потрудили смо се да због тога не трпе ни деца ни настава, укомпоновали смо све, тако да данас немамо ни једну школу која није отоворена и која није почела са радом“, закључио је Макисмовић.

STA43177
Фото: GračanicaOnline

ОШ „Краљ Милутин“: Из године у години све више правака

Жамор раздрагане деце и родитеља данас се поново чуо и у дворишту Основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници, где је и ове године највише првака.

„Ове године имамо 85 уписаних првака, што нас посебно радује јер смо једина школа на територији центалног Косова која из године у годину бележи пораст броја уписане деце“, каже директор школе Владимир Милкић.

STA43181
Владимир Милкић

У школи „Краљ Милутин“ у Грачаници ову школску годину започеће са 4 нова одељења првог разреда, три у Грачаници и једним у истуренoм одељењу у Кишници.

Због великог броја ученика, а уз сагласност Министарства за образовање Републике Србије, у овој школи ће бити отворено и треће одељење петог разреда, што је, како нам је речено, неопходно због бољег функционисања и организације наставе.

Ученици од другог до четвртог разреда Основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници, на основу договора школе и издавача, добиће уџбенике који су раније наручени и отплаћивани у ратама.

„ Уџбенике за ученике од другог до четвртог разреда поделићемо сутра, првацима ћемо их наручити после првог састанка са родитљима, јер нам је неопходан њихов пристанак  да ли желе да се уџбеници за децу набаве преко школе или ће их сами куповати“, рекао је Милкић.

Иван Миљковић