U srpskim sredinama na centralnom Kosovu blizu 6.000 đaka ponovo u svojim klupama

Posle dva i po meseca letenjeg raspusta, blizu šest hiljada đaka sa teritorije centalnog Kosova, danas je ponovo u školskim klupama.

U svih dvadeset osnovnih, deset srednjih stručnih škola, kao i u predškolskim ustanovama koje na teritoriji centralnog Kosova rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, 1. septembra je počela nova školska godina.

„ Počeli smo na vreme i bez bilo kakvih problema, koji bi mogli da utiču na proces nastave, potvrdio je za GračanicaOnline Samostalni prosvetni savetnik za region centralnog Kosova Dušan Maksimović.

STA43184
Dušan Maksimović

„Radovi na adaptaciji učionica, u pojedinim školama na teritoriji opštine Gračanica se polako privode kraju, potrudili smo se da zbog toga ne trpe ni deca ni nastava, ukomponovali smo sve, tako da danas nemamo ni jednu školu koja nije otovorena i koja nije počela sa radom“, zaključio je Makismović.

STA43177
Foto: GračanicaOnline

OŠ „Kralj Milutin“: Iz godine u godini sve više pravaka

Žamor razdragane dece i roditelja danas se ponovo čuo i u dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici, gde je i ove godine najviše prvaka.

„Ove godine imamo 85 upisanih prvaka, što nas posebno raduje jer smo jedina škola na teritoriji centalnog Kosova koja iz godine u godinu beleži porast broja upisane dece“, kaže direktor škole Vladimir Milkić.

STA43181
Vladimir Milkić

U školi „Kralj Milutin“ u Gračanici ovu školsku godinu započeće sa 4 nova odeljenja prvog razreda, tri u Gračanici i jednim u isturenom odeljenju u Kišnici.

Zbog velikog broja učenika, a uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje Republike Srbije, u ovoj školi će biti otvoreno i treće odeljenje petog razreda, što je, kako nam je rečeno, neophodno zbog boljeg funkcionisanja i organizacije nastave.

Učenici od drugog do četvrtog razreda Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici, na osnovu dogovora škole i izdavača, dobiće udžbenike koji su ranije naručeni i otplaćivani u ratama.

„ Udžbenike za učenike od drugog do četvrtog razreda podelićemo sutra, prvacima ćemo ih naručiti posle prvog sastanka sa roditljima, jer nam je neophodan njihov pristanak  da li žele da se udžbenici za decu nabave preko škole ili će ih sami kupovati“, rekao je Milkić.

Ivan Miljković