Dani Subotice: Kultura i umetnost, niti koje spajaju Suboticu i Gračanicu

Povodom proslave Dana Subotice, Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanice je na otvorenoj sceni ispred gradske kuće, izvleo predstavu „Školske zovnce“, po tekstu Mome Dragićevića, a u režiji Srećka Todorovića.

„Zadovoljan sam kako su naši mladi glumci odirali predstavu sa jednim posebnim zadovoljstvom, lepršavošću, nadahnutošću u ambijentu koji nije baš bio za to, pošto je dan, a ovo je više bilo za noć, jer se radnja odigrava noću u snu glavnog junaka”, rekao je autor predstave Momo Dragićević kome se dopao način na koji su mladi glumci amateri iz Gračanice odigrali predstavu.

„ Ako neko kaže da su to amateri nisu u pravu, mislim da su to profesionalci i želim im svu sreću, ušli su u suštinu samog teksta u budućnosti će biti još razigraniji u susretu sa publikom“. rekao je Dragićević.

Istim povodom, juče je u Galeriji Otvorenog Univerziteta Subotica otvorena izložba „Sinhronicitet“ akademske slikarke iz Gračanice Maje Todić.

O radovima Maje Todić je govorio Milan Tasić, kao domaćin, dok je izložbu otvorila Miroslava Babić, član gradskog veća zadužena za kulturu. Gostima se obratio i predsednik opštine Gračanica, Vladeta Kostić.

„Kultura i umetnost, niti koje spajaju ljude, narode, zemlje povezale su Gračanicu i Suboticu. Slikari, vajari, pesnici, pisci, kompozitori, muzičari, glumci, plesači. Stvaraoci koji svojim delima, mudrošću, čuvaju nasleđe predaka, istoriju svoga naroda. Nadam se da ćemo u budućim danima, vremenu ispred nas biti prisutni sve više jedni kod drugih, kroz kulturnii umetnički sadržaj“, rekla je Babićeva.

Tokom boravka u Subotici deca iz Gračanice su obišla znamenitosti grada i bila u prilici da se druže sa našim vrhunskim sportistom, olimpijskim šampionom u rvanju Davorom Šefanekom koji je deci iz Gračanice uručio prigodne poklone.