Дани Суботице: Култура и уметност, нити које спајају Суботицу и Грачаницу

Поводом прославе Дана Суботице, Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ из Грачанице је на отвореној сцени испред градске куће, извлео представу „Школске зовнце“, по тексту Моме Драгићевића, а у режији Срећка Тодоровића.

„Задовољан сам како су наши млади глумци одирали представу са једним посебним задовољством, лепршавошћу, надахнутошћу у амбијенту који није баш био за то, пошто је дан, а ово је више било за ноћ, јер се радња одиграва ноћу у сну главног јунака”, рекао је аутор представе Момо Драгићевић коме се допао начин на који су млади глумци аматери из Грачанице одиграли представу.

„ Ако неко каже да су то аматери нису у праву, мислим да су то професионалци и желим им сву срећу, ушли су у суштину самог текста у будућности ће бити још разигранији у сусрету са публиком“. рекао је Драгићевић.

Истим поводом, јуче је у Галерији Отвореног Универзитета Суботица отворена изложба „Синхроницитет“ академске сликарке из Грачанице Маје Тодић.

О радовима Маје Тодић је говорио Милан Тасић, као домаћин, док је изложбу отворила Мирослава Бабић, члан градског већа задужена за културу. Гостима се обратио и председник општине Грачаница, Владета Костић.

„Култура и уметност, нити које спајају људе, народе, земље повезале су Грачаницу и Суботицу. Сликари, вајари, песници, писци, композитори, музичари, глумци, плесачи. Ствараоци који својим делима, мудрошћу, чувају наслеђе предака, историју свога народа. Надам се да ћемо у будућим данима, времену испред нас бити присутни све више једни код других, кроз културнии уметнички садржај“, рекла је Бабићева.

Током боравка у Суботици деца из Грачанице су обишла знаменитости града и била у прилици да се друже са нашим врхунским спортистoм, олимпијским шампионом у рвању Давором Шефанеком који је деци из Грачанице уручио пригодне поклоне.