Marko Đurić: Neophodan je dijalog i poštovanje postignutih sporazuma

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

Srpski predstavnici u kosovskim institucijama, nisu folklor ili bilo čiji dekor, izjavio je sinoć u Gračanici direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Posle izjave kosovskog premijera Ise Mustafe, da je Vlada Kosova povukla iz skupštinske procedure Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, zato što Srpska lista nije bila na sednice, ali to ne znači da će sa tom listom praviti i bilo kakav kompromis, Đurić je rekao da je neodgovorno sakrivati se iza deset srpskih poslanika i da politička elita u prištini na taj način želi da sakrije sopstvenu lošu i neodgovornu politiku. Neispznjavanja koalicionih obećanja i nepoštovamnje postignutih sporazuma, razlog je što Srpska lista nije bila na sednici,što je odluka samih srpskih poslanika. Beograd ne odlučuje umesto liste Srpska, iako svakodnevno sa njima razgovara.

„Predstavnici Srba u pokrajinskim institucijama su ljudi koji predstavljaju srpski narod na Kosovu i Metohiji i predstavljaju i 250 000 Srba koji su proterani sa Kosova i Metohoje, od toga preko 40 000 iz te iste Prištine. Razmislite dobro da li je u interesu svih da se razgovara ili da se vuku jednostrani potezi. Ja mislim da je u interesu svih da se razgovara i da se pronalaze rešenja konsenzusom, a ne da se igraju neodgovone igranke. To što se pokuašava uraditi sa okrivljivanjem Srpske liste, to je bukvalno kao igra žmurke za malu decu. Znate sada, kao sakrićemo se iza deset srpskih poslanika, sakrićemo se iza toga što nismo bili u stanju da odgovorimo svojim obavezama, sakrićemo se iza toga, na kraju krajeva, što nismo uspeli da ubedimo poslanike svoje stranke ili svojih stranaka da glasaju za nešto, pa ćemo naći krivca za nešto u Srpskoj listi. Očekujem i mislim da je samo pitanje minuta, kada će početi da traže krivca i u Beogradu zato što nije uspelo glasanje o demarkaciji“, naglasio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je obećao još veću pomoć Vladi Srbije legitimno izabranim predstavnicima Srba u, kako je rekao „privremenim pokrajinskim organima“ i srpskom narodu uopšte, kao bi Srbi dobili veća prava i kako bi im se barem donekle olakšao život. Stav o statusu Kosova i Metohije je nepromenjen, a Vlada Srbije je svesna uslova u kojima Srbi na Kosovu žive i zato ne želi da im nameće svije stavove.

Ne želeći da albanskim političkim predstavnicima deli savete, kako je rekao, Đurić je poručio da Srpska lista samo želi više prava za Srbe, što ne znači smanjenje prava ijednog Albanca na Kosovu.

Anđelka Ćup