Марко Ђурић: Неопходан је дијалог и поштовање постигнутих споразума

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

Српски представници у косовским институцијама, нису фолклор или било чији декор, изјавио је синоћ у Грачаници директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију. После изјаве косовског премијера Исе Мустафе, да је Влада Косова повукла из скупштинске процедуре Споразуму о демаркацији границе са Црном Гором, зато што Српска листа није била на седнице, али то не значи да ће са том листом правити и било какав компромис, Ђурић је рекао да је неодговорно сакривати се иза десет српских посланика и да политичка елита у приштини на тај начин жели да сакрије сопствену лошу и неодговорну политику. Неиспзњавања коалиционих обећања и непоштовамње постигнутих споразума, разлог је што Српска листа није била на седници,што је одлука самих српских посланика. Београд не одлучује уместо листе Српска, иако свакодневно са њима разговара.

„Представници Срба у покрајинским институцијама су људи који представљају српски народ на Косову и Метохији и представљају и 250 000 Срба који су протерани са Косова и Метохоје, од тога преко 40 000 из те исте Приштине. Размислите добро да ли је у интересу свих да се разговара или да се вуку једнострани потези. Ја мислим да је у интересу свих да се разговара и да се проналазе решења консензусом, а не да се играју неодговоне игранке. То што се покуашава урадити са окривљивањем Српске листе, то је буквално као игра жмурке за малу децу. Знате сада, као сакрићемо се иза десет српских посланика, сакрићемо се иза тога што нисмо били у стању да одговоримо својим обавезама, сакрићемо се иза тога, на крају крајева, што нисмо успели да убедимо посланике своје странке или својих странака да гласају за нешто, па ћемо наћи кривца за нешто у Српској листи. Очекујем и мислим да је само питање минута, када ће почети да траже кривца и у Београду зато што није успело гласање о демаркацији“, нагласио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Ђурић је обећао још већу помоћ Влади Србије легитимно изабраним представницима Срба у, како је рекао „привременим покрајинским органима“ и српском народу уопште, као би Срби добили већа права и како би им се барем донекле олакшао живот. Став о статусу Косова и Метохије је непромењен, а Влада Србије је свесна услова у којима Срби на Косову живе и зато не жели да им намеће свије ставове.

Не желећи да албанским политичким представницима дели савете, како је рекао, Ђурић је поручио да Српска листа само жели више права за Србе, што не значи смањење права иједног Албанца на Косову.

Анђелка Ћуп