Otvorena nova škola u Vidanju

Danas je u selu Vidanju, u opštini Klina, otvorena nova zgrada Osnovne škole „Radoš Tošić“ iz Osojana, istureno odeljenje u Vidanju. Otvaranju su, osim meštana Vidanja i okolnih metohijskih sela, prisustvovali i ministar prosvete u Vladi Srbije, Mladen Šarčevič, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, oficir za vezu Vlade Srbije, Dejan Pavićević, srpski ministri u kosovskoj vladi i predstavnici lokalnih samouprava, koje rade i u srpskom i kosovskom sistemu. Domaćini svečanosti, bili su načelnica pećkog okruga, Vinka Radosavljević i predsednik privremenog organa opštine Klina, Božidar Šarković.

Novu školsku zgradu, koju je posla povratka iz progonstva, osnovala učiteljica Milanka Šarković, osveštao je episkop Eparhije raško – prizrenske, Teodosije, uz sasluženje sveštenstva, monaštva i sestrinstva ove eparhije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vadi Srbije, Mladen Šarčević, otvarajući školu u ovom metohijskom selu, u kojem je pre 1999.godine živelo oko 8000 ljudi, a sada jedva oko 500, naglasio je da je njegova želja bila da školska godina u celoj Srbiji krene iz Vidanja, iz Metohije, poboljšanjem kvaliteta nastave i uslova u kojima će učenici i nastavnici raditi.

Otvorena nova škola u Vidanju

„Želim da deci, i Metohije, i Kosova i svih delova Srbije, omogućimo podjednake uslove za školovanje i da reforma boljih uslova i bolji nastavni proces, krene iz raznih delova Srbije, a ne samo iz Beograda, Novog Sada i raznih velikih centara. Imamo mnogo posla, bavićemo se celom Srbijom, a moje lično težište je na Kosovu i Metohiji. Da mi se ne naljute ljudi iz kosovskog dela, ali mislim da je Metohija važnija barem za malo“, poručio je ministar Šarčević, posle otvaranja nove škole.

Nova školska zgrada u Vidanju je rezultat mukotrpnog i složnog rada Vlade Republike Srbije, Eparhije raško – prizrenske i srpskih predstavnika u pokrajinskim institucijama, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju,

„ Danas u svetu, u kojem nasiljem i progonima pokušavaju da umanje našu slogu i naša prava i da spreče naš opstanak na ovim prostorima, mi se branimo slogom i znanjem“, istakao je Đurić.

Otvorena nova škola u Vidanju

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, obećali su da će Srbi u kosovskim institucijama učiniti sve, kako bi srpski narod na Kosovu opstao i ostao i kako bi se svi koji to žele, vratili na svoja vekovna ognjišta.

„Zahvaljujući ličnom zalaganju vladike Teodosija i Marka Đurića, dobili smo školu na koju možemo da budemo ponosni, isto toliko koliko treba da se stidimo što su ova deca u prošlosti išla u školu u nemogućim uslovima“, rekao je Stojanović, izrazivši nadu da će iz ove škole izaći neki novi Nikola Tesla, neki novi Novak Đoković i neki drugi i sposobniji Srbi, koji će se bolje boriti za interese srpskog naroda u budućnosti.

Svaki Srbin koji se vrati na Kosovo i Metohiju i svaki Srbin koji se odupre prodaji imanja, pomoći će opstanku celokupnog srpskog naroda, poručio je ministar za povratak i zajednce u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić.

Otvorena nova škola u Vidanju

„Bolja budućnost je ono za šta se borimo i današnje otvaranje ove škole, upravo je zalog za bolju budućnost, koja treba da nam pomogne, ne samo da se Srbi na Kosovo vrate, već da Srbi na ovim prostorima opstanu, da budu snažniji, jači i pametniji“, istakao je Jevtić i pozvao na jedinstvo i slogu.

Školu u Vidanju su svečano otvorili episkop Eparhije raško – prizrenske Teodosije, ministar prosvete u Vladi Srbije, Mladen Šarčević i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ministar prosvete u Vladi Srbije, Mladen Šarčević, uručio je deci prigodne poklone za početak školske godine, a učenici metohijskih sela su uzvratili tako što su za goste otpevali nekoliko pesama sa ovog podneblja, kao i himnu Srbije.

Anđelka Ćup