fbpx

Srpska lista i Vladeta Kostić osudili vandalski čin u Starom Grackom

Posle sinoćnjeg vandalskog čina, u kome je spomen ploča postradalim žeteocima  u Starom Grackom kod Lipljana polomljena i oskrnavljena natipisom „Hakmarrja“ (Osveta) , lista Srpska i predsednik Opštine Gračanica, oštro su reagovali, zatraživši hitno pronalaženje i kažnjavanje počinilaca.

Tabla 5

Lista Srpska: Provokacije lako mogu dovesti do eksalacije nasilja prema Srbima

„Ovakvi incidenti unose nemir među Srbima i vode dodatnoj destabilizaciji situacije, kao i širenju nepoverenja između Srba i Albanaca. Posebno je opasno da se u ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji i porastu tenzija na Kosovu ovo dešava, jer ovakve provokacije mogu dovesti do eskalacije nasilja prema Srbima, kao što je u poslednjih par meseci i primetno”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

„Grafit pored spomenika nevinim žrtvama, koji poziva na osvetu je sramotan čin. Ovakve stvari svi moraju shvatiti ozbiljno jer svedoci smo koliko je nesagledive štete naneo postavljani bilbord u Mušutištu“, upozorava lista Srpska.

Ovom raspirivanju mržnje svi moraju stati na put. Apelujemo na Kosovsku policiju i međunarodnu zajednicu da pojača prisustvo u sredinama gde žive Srbi, kako bi učinili da se ovakve stvari spreče i počinioci privedu pravdi, zaključuje se na kraju saopštenja Srpske liste.

Tabla 3

 

V. Kostić: Počinioce privesti pravdi, samo tako možemo graditi povernje.

Vandalski čin razbijanja spomen ploče stradalim žeteocima u Starom Gracku kod Lipljana i ispisivanja grafita na albanskom jeziku, koji u prevodu znači „Osveta“, najoštrije je osudio predsednik Opštine Gračanicia Vladeta Kostić i zatražio da se počinioci pronađu i privedu prvdi.

„Najoštrije osuđujem i zgrožavam se nad činjenicom da je u Starom Grackom polupana spomen ploča nedužno stradalim žeteocima, jula 1999. godine. Ovaj, kao i svi vandalski činovi upereni protiv nedužno stradalih na Kosovu, zasigurno ne doprinose stabilizaciji situacije, već dodatno unose uznemirenost kod stanovništva, posebno Srba.

Tražimo od policije i svih nadležnih institucija da se počinioci identifikuju i privedu pravdi. Samo tako možemo graditi zajedničku budućnost, poverenje i prosperitet svih zajednica koje ovde žive“, navodi se u saopštenju predsednika Opštine Gračanica Vladete Kostića.

Nepoznate osobe su tokom noći polomile spomen ploču stradalim Srbima u selu Staro Gracko kod Lipljana na KiM.Polomljena je tabla na kojoj su imena stradalih srpskih žetelaca koji su ubijeni na žetvi jula 1999. i žrtvama NATO agresije iz te godine. Pored spomen ploče, vandali su crnom bojom ispisali Hakmarrja što u prevodu sa albankog znači Osveta. Policija je posle prijave meštana sela, obavila uviđaj.

 

%d bloggers like this: