Српска листа и Владета Костић осудили вандалски чин у Старом Грацком

После синoћњег вандалског чина, у коме је спомен плоча пострадалим жетеоцима  у Старом Грацком код Липљана поломљена и оскрнављена натиписом „Хакмаррја“ (Освета) , листа Српска и председник Општине Грачаница, оштро су реаговали, затраживши хитно проналажење и кажњавање починилаца.

Tabla 5

Листа Српска: Провокације лако могу довести до ексалације насиља према Србима

„Овакви инциденти уносе немир међу Србима и воде додатној дестабилизацији ситуације, као и ширењу неповерења између Срба и Албанаца. Посебно је опасно да се у ионако крхкој безбедносној ситуацији и порасту тензија на Косову ово дешава, јер овакве провокације могу довести до ескалације насиља према Србима, као што је у последњих пар месеци и приметно”, наводи се у саопштењу Српске листе.

„Графит поред споменика невиним жртвама, који позива на освету је срамотан чин. Овакве ствари сви морају схватити озбиљно јер сведоци смо колико је несагледиве штете нанео постављани билборд у Мушутишту“, упозорава листа Српска.

Овом распиривању мржње сви морају стати на пут. Апелујемо на Косовску полицију и међународну заједницу да појача присуство у срединама где живе Срби, како би учинили да се овакве ствари спрече и починиоци приведу правди, закључује се на крају саопштења Српске листе.

Tabla 3

 

В. Костић: Починиоце привести правди, само тако можемо градити поверње.

Вандалски чин разбијања спомен плоче страдалим жетеоцима у Старом Грацку код Липљана и исписивања графита на албанском језику, који у преводу значи „Освета“, најоштрије је осудио председник Општине Грачанициа Владета Костић и затражио да се починиоци пронађу и приведу првди.

„Најоштрије осуђујем и згрожавам се над чињеницом да је у Старом Грацком полупана спомен плоча недужно страдалим жетеоцима, јула 1999. године. Овај, као и сви вандалски чинови уперени против недужно страдалих на Косову, засигурно не доприносе стабилизацији ситуације, већ додатно уносе узнемиреност код становништва, посебно Срба.

Тражимо од полиције и свих надлежних институција да се починиоци идентификују и приведу правди. Само тако можемо градити заједничку будућност, поверење и просперитет свих заједница које овде живе“, наводи се у саопштењу председника Општине Грачаница Владете Костића.

Непознате особе су током ноћи поломиле спомен плочу страдалим Србима у селу Старо Грацко код Липљана на КиМ.Поломљена је табла на којој су имена страдалих српских жетелаца који су убијени на жетви јула 1999. и жртвама НАТО агресије из те године. Поред спомен плоче, вандали су црном бојом исписали Хакмаррја што у преводу са албанког значи Освета. Полиција је после пријаве мештана села, обавила увиђај.