Gračanica domaćin Međunarodnog „SHIELD“ festivala

Prvi međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata „SHIELD“ na kome su pored ekipa iz uže Srbije učešće potvrdili i gosti iz Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, održaće se od 16. do 18. septembra na sprtskom kompleksu u Gračanici, potvrdila je Turistička organizacija Gračanice (TOG), koja je i organizator manifestacije.

Nadmetanja prijavljenih ekipa u streličarskom turniru i viteškim borbama, u muškoj i ženskoj, pojedinačnoj i ekipnoj kategoriji, predviđena su programom festivala. Posetioci će takođe moći da se prijave i učestvuju u disciplinama bacanje kamena s ramena i bacanja koplja.

Pored takmičarskog dela, organizatori su za goste predvideli i interaktivne radionice, izložbu fotografija, koncerte srednjovekovne muzike, dečiji program. Posebna atrakcija biće i defile svih učesnika kroz Gračanicu.

U okviru izložebnog prostora, biće postavljen srednjovekovni viteški kamp u kome će posetiocu moći da razlgedaju i isprbavaju delove viteške orpeme, kupe suvenire ili uživaju uz tradiconalnu hranu, domaće vino i rakiju.

„Potreba Gračanice za turističkim brendom dovela je do ideje da TOG organizuje prvi Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata „SHIELD“ i da tako dodatno popularizuje srednjovekovnu istoriju i tradiciju Gračanice. U kreiranju ideje i organizaciji festivala uključeno je i Udruženje za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda“, saopšteno je iz TOG-a

Organizaciju Međuanrodnog „SHIELD“ festivala finansijski su pomogli USAID i Opština Gračanica.

PROGRAM 2str (1)