U Parizu „Kosovo i Metohija – 10 koraka“

Izložba pod nazivom „Kosovo i Metohija – 10 koraka“, na kojoj će biti predstavljen razvoj kulture na Kosovu i Metohiji, od perioda antike do danas, biće otvorena danas u Parizu. Izložbu će otvoriti direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, a gostima će se obratiti i ambasador Srbije pri Unesku, Darko Tanasković i direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu, Slavica Petrović. Otvaranju izložbe će prisustvovati i  ambasador Republike Srbije u Parizu, Rajko Ristić, brojni ambasadori pri Unesku i predstavnici diplomatskog kora u Parizu, kao i srpski i francuski umetnici, saopšteno je iz kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Najsavremenijom multimedijalnom muzeološkom tehnikom i pažljivim izborom eksponata, organizatori će posmatrače voditi, osim kroz kulturnu tradiciju i kroz političku istoriju. Cilj izložbe je bliže upoznavanje inostrane publike sa hrišćanskim i srpskim nasleđem na Kosovu i Metohiji.

„Izložba „Kosovo i Metohija – 10 koraka“ na jednom mestu objedinjuje opsežan pisani materijal, čiji su autori naši stručnjaci iz oblasti istorije, istorije umetnosti i arheologije, fotografije i eksponate ustupljene od strane brojnih srpskih institucija kulture, kao i najmoderniju tehnologiju koja posetiocima omogućava interakciju sa sadržajem, dočarava veliko bogatstvo južne srpske pokrajne i daje uvid u geopolitičku, sociološku i religijsku situaciju na teritoriji Kosova i Metohije“, kaže se u saopštenju.

Izložbu u Kulturnom centru Srbije u Parizu organizuju Kancelarija za KiM i Opština Zvečan.

 

Anđelka Ćup