Оптужбе, Слободан М. Вујичић: Црногорска редакција РТК 2

Колико данас има Црногораца на Косову, не зна се, јер 2011. године, на попису који је спровео Косовски завод за статистику, није било могуће изјаснити се као Црногорац, због непостојања рубрике за то. Оно што је познато, јесте да их је мало, по неким подацима стотинак, а по неким око 10 000 и да црногорска национална мањина није уврштена у Устав Косова. Постоје обећања косовских званичника да ће се приликом прве измене Устава исправити та неправда према Црногорцима.

Међутим, и поред малог броја, постоји неколико црногорских политичких партија и удружења. Нису ретки ни међусобни вербални напади и оптужбе. Најновији сукоб је између председника Уније Црногораца Косова, Слободана Вујичића и Црногорске редакције РТК 2. Наиме, јуче је на свом фејсбук профилу, Вујичић објавио текст у коме поздравља покренути дисциплински поступак јавног сервиса Косова против запослених у Црногорској редакцији, због, како је навео, непоштовања уговора о раду, злоупотребе ИД магнетне картице, преваре и повреде Закона о радном односу у јавним предузећима.

”Из свега наведеног, јасно је да су уредник редакције на црногорском језику Предраг Деспотовић, новинари Вук Wолф Баук Митровић и Марко Новаковић, те камерман Жељко Ђорђевић, који су уједно и челници самозваног Црногорског интелектуалног круга, извршиоци више тешких кривичних дјела, чиме су на бруталан начин оштетили пореске обвезнике и буџет Косова. Стога охрабрујемо и позивамо менаџмент РТК да стану на крај овој организованој криминалној банди, јер ће у супротном бити означени као њихови саучесници и помагачи”, написао је Слободан Вујичић.

Вук Митровић, новинар у Црногорској редакцији, један је од људи, које Вујичић у свом тексту оптужује за повреду радне дисциплине, али и за извршење више тешких кривичних дела, каже да он свој посао ради одговорно и да не зна о каквом дисциплинском поступку Вујичић пише.

“Па човек је луд, какав дисциплински поступак, наравно да то није истина”, рекао је за ГрачаницаОнлајн, Митровић.

Уредник Црногорске редакције РТК 2, Предраг Деспотовић није био дотупан нашој редакцији, али нам се јавио новинар Марко Новаковић, који је, како каже, тренутно на боловању. Новаковић такође негира све што је Вујичић написао, називајући га “професионалним Црногорцем, који нема ни држављанство Црне Горе, убицом, неркоманом и алкохоличарем”, коме сметају људи који професионално и одговорно раде свој посао.

“Од прве до послледње ријечи, које је изрекао господин Вујичић, све је чиста лаж и измишљотина. Одговорно вам тврдим да се никакав дисциплински поступак не води ни против кога из Црногорске редакције РТК 2. Напад на нашу редакцију, господин Вујичић ради у континуитету из само њему знаних разлога. Веома се лако може проверити лична и професионална биографија свакога из црногорске редакције. Било ко да то уради, видеће да пред собом има одговорне, моралне и професионалне људе. Са друге стране, имате веома лако проверљиво, убицу, који је правоснажно одлежао дванаест година у затвору, човека који је на свиреп начин убио српског домаћина у Приштини, човека који је одлежао у Шведској због трговине наркотицима, човјека који је алкохоличар и наркоман, човјека против кога се у овом тренутку воде судски спорови на Косову, човјека кога чека затвор када се појави у Србији. Иза сваке ове моје изговорене ријечи, стоје лако проверљиви докази”, рекао нам је у телефонској изјави Новаковић.

Половином августа ове године, председник Уније Црногораца Косова, Слободан Вујичић, упутио је имејл менаџменту РТК, са захтевом да се преиспита рад Црногорске редакције од стране јавног сервиса. Наиме, он тврди да запослени у тој редакцији понекад, а неки уопште не долазе на посао. Због тога, председник Уније Црногораца Косова у свом писму тражи од менаџмента РТК да “предузме одговарајуће кораке и законске мјере како би спријечили пљачкање косовског буџета и пљачкање пореских обвезника од стране редакције на црногорском језику, конкретно од стране уредника Предрага Деспотовића, новинара Марка Новаковића, новинара Вука Митровића и камермана Жељка Ђорђевића.”

“ Након нашег вишемјесечног истраживања, установили смо да на посао у редакцији на црногорском језику, с времена на вријеме али у различитим и ријетким временским интервалима долазе само новинар Вук Митровић и камерман Жељко Ђорђевић. Новинар Марко Новаковић и уредник Предраг Деспотовић, уназад дужег временског периода нијесу долазили на посао. Наш крајњи закључак, након вишемјесечног истраживања, јесте да горе наведене особе крше потписани уговор о раду са РТК, али и злоупотрбљављају ИД магнетне картице, чиме врше радње повреде Закона о радном односу у јавним предузећима, што је тешко кривично дјело. Очекујемо да након што горе наведене избаците са посла и након што предходно утврдите чињеничног стања о без сумње елементима извршења радњи тешког кривичног дјела, исте пријавите надлажним органима гоњења, тачније полицију и тужилаштво”, речено је тада у допису, који је потписао Слободан М. Вујичић, као председник Удржења и Уније Црногораца Косова.

Оптужбе, Слободан М. Вујичић: Црногорска редакција РТК 2

Са друге стране, Марко Новаковић, у телефонској изјави за ГрачаницаОнлајн још једном категорички одбацује све оптужбе на свој и рачун својих колега, уз тврдњу да Црногорска редакција професаонално обавља свој посао и да производи и више програма него што је обавезна.

“То су ортодоксне глупости и Вујичић има погрешне информације. Ја сам на боловању, а уредник Деспотовић има сопствени специфичан уговор са РТК. О нашем професионалном раду, треба да суди менаџмент и наш доскорашњи директор, господин Жарко Јоксимовић. Господин Јоксимовић је права адреса за проверу квалитета нашег рада, као и број наших емисија. Ми имамо одређену квоту коју треба да попунимо у програмској шеми и ја тврдим да је ми пребацујемо, али то не одговара господину Вујичићу. Замислите човека који мене и моје колеге оптужује за недолазак на посао, за нелегално откуцавање ИД картица и слично… Одмах да вам кажем да су те картице у употреби тек мјесец дана, а да вам кажем још да је Вујичић човјек који је неколико година запошљен у пошти Косова, а никада ниједан дан није тамо отишао на посао, нити је запошљен у својој струци, јер он струке нема, он нема образовање. Вјеровали или не, али ја вам тврдим да господин Вујичић ниједан једини дан није провео на свом радном месту, тамо га нико и не познаје и он тамо само подиже своју плату. Замислите када вас такав човјек провјерава. Понављам, није важно шта су вам рекли, него ко вам је рекао“, наглашава Новаковић.

Уколико ње покренут дисциплински поступак против радника Црногорске редакције РТК 2, Слободан Вујичић каже за наш портал, да ће поднети кривичну пријаву против генералног директора РТК, Ментора Шаље и в.д. директорке РТК 2, Ане Мари Репић, као и против целокупног руководства, због,како је рекао “саучесништва и учествовања у пљачки”.

“У супротном, сматраћемо и њих саучесницима и помагачима ове организоване криминалне групе, након чега ћемо управо ми о свим појединостима детаљно да обавјестимо органе гоњења, али и све медије како на Косову тако и у региону”, закључује Вујичић.

“Ми смо данас контактирали шефа правне службе РТК, јер смо били затечени овим што смо чули. Шеф правне службе, господин Кузић, каже да нема појма о овоме о чему господин Вујичић пише”, одговара новинар Црногорске редакције РТК 2, Марко Новаковић.

Наша редакција се обратила званично и Радио телевизији Косова, са питањем да ли да се води дисциплински поступак против Црногорске редакције и ако се води, који су разлози? Одговор, који смо добили, преносимо у целости.

“Поштовани,

Питања везана за дисциплинске мере и питања која се односе на било којег радника РТК-а су унутрашња питања РТК-а. Ниједна политичка партија или групација немају право, нити могу да етикетирају или линчују запослене на РТК-у. За РТК је ово неприхватљиво и представља директан притисак политике или политичких група на јавни емитер. Сваки радник РТК-а, било које националности, има одговорности према закону, уговору о раду и правилницима РТК-а који су на снази. Свако кршење правилника је питање за дисциплинску комисију, а то је унутрашње питање РТК-а у које се нико не може мешати”, каже се у одговору који је потписао Беким Шеху, службеник за информисање РТК.

Анђелка Ћуп