fbpx

Optužbe, Slobodan M. Vujičić: Crnogorska redakcija RTK 2

Koliko danas ima Crnogoraca na Kosovu, ne zna se, jer 2011. godine, na popisu koji je sproveo Kosovski zavod za statistiku, nije bilo moguće izjasniti se kao Crnogorac, zbog nepostojanja rubrike za to. Ono što je poznato, jeste da ih je malo, po nekim podacima stotinak, a po nekim oko 10 000 i da crnogorska nacionalna manjina nije uvrštena u Ustav Kosova. Postoje obećanja kosovskih zvaničnika da će se prilikom prve izmene Ustava ispraviti ta nepravda prema Crnogorcima.

Međutim, i pored malog broja, postoji nekoliko crnogorskih političkih partija i udruženja. Nisu retki ni međusobni verbalni napadi i optužbe. Najnoviji sukob je između predsednika Unije Crnogoraca Kosova, Slobodana Vujičića i Crnogorske redakcije RTK 2. Naime, juče je na svom fejsbuk profilu, Vujičić objavio tekst u kome pozdravlja pokrenuti disciplinski postupak javnog servisa Kosova protiv zaposlenih u Crnogorskoj redakciji, zbog, kako je naveo, nepoštovanja ugovora o radu, zloupotrebe ID magnetne kartice, prevare i povrede Zakona o radnom odnosu u javnim preduzećima.

”Iz svega navedenog, jasno je da su urednik redakcije na crnogorskom jeziku Predrag Despotović, novinari Vuk Wolf Bauk Mitrović i Marko Novaković, te kamerman Željko Đorđević, koji su ujedno i čelnici samozvanog Crnogorskog intelektualnog kruga, izvršioci više teških krivičnih djela, čime su na brutalan način oštetili poreske obveznike i budžet Kosova. Stoga ohrabrujemo i pozivamo menadžment RTK da stanu na kraj ovoj organizovanoj kriminalnoj bandi, jer će u suprotnom biti označeni kao njihovi saučesnici i pomagači”, napisao je Slobodan Vujičić.

Vuk Mitrović, novinar u Crnogorskoj redakciji, jedan je od ljudi, koje Vujičić u svom tekstu optužuje za povredu radne discipline, ali i za izvršenje više teških krivičnih dela, kaže da on svoj posao radi odgovorno i da ne zna o kakvom disciplinskom postupku Vujičić piše.

“Pa čovek je lud, kakav disciplinski postupak, naravno da to nije istina”, rekao je za GračanicaOnlajn, Mitrović.

Urednik Crnogorske redakcije RTK 2, Predrag Despotović nije bio dotupan našoj redakciji, ali nam se javio novinar Marko Novaković, koji je, kako kaže, trenutno na bolovanju. Novaković takođe negira sve što je Vujičić napisao, nazivajući ga “profesionalnim Crnogorcem, koji nema ni državljanstvo Crne Gore, ubicom, nerkomanom i alkoholičarem”, kome smetaju ljudi koji profesionalno i odgovorno rade svoj posao.

“Od prve do posllednje riječi, koje je izrekao gospodin Vujičić, sve je čista laž i izmišljotina. Odgovorno vam tvrdim da se nikakav disciplinski postupak ne vodi ni protiv koga iz Crnogorske redakcije RTK 2. Napad na našu redakciju, gospodin Vujičić radi u kontinuitetu iz samo njemu znanih razloga. Veoma se lako može proveriti lična i profesionalna biografija svakoga iz crnogorske redakcije. Bilo ko da to uradi, videće da pred sobom ima odgovorne, moralne i profesionalne ljude. Sa druge strane, imate veoma lako proverljivo, ubicu, koji je pravosnažno odležao dvanaest godina u zatvoru, čoveka koji je na svirep način ubio srpskog domaćina u Prištini, čoveka koji je odležao u Švedskoj zbog trgovine narkoticima, čovjeka koji je alkoholičar i narkoman, čovjeka protiv koga se u ovom trenutku vode sudski sporovi na Kosovu, čovjeka koga čeka zatvor kada se pojavi u Srbiji. Iza svake ove moje izgovorene riječi, stoje lako proverljivi dokazi”, rekao nam je u telefonskoj izjavi Novaković.

Polovinom avgusta ove godine, predsednik Unije Crnogoraca Kosova, Slobodan Vujičić, uputio je imejl menadžmentu RTK, sa zahtevom da se preispita rad Crnogorske redakcije od strane javnog servisa. Naime, on tvrdi da zaposleni u toj redakciji ponekad, a neki uopšte ne dolaze na posao. Zbog toga, predsednik Unije Crnogoraca Kosova u svom pismu traži od menadžmenta RTK da “preduzme odgovarajuće korake i zakonske mjere kako bi spriječili pljačkanje kosovskog budžeta i pljačkanje poreskih obveznika od strane redakcije na crnogorskom jeziku, konkretno od strane urednika Predraga Despotovića, novinara Marka Novakovića, novinara Vuka Mitrovića i kamermana Željka Đorđevića.”

“ Nakon našeg višemjesečnog istraživanja, ustanovili smo da na posao u redakciji na crnogorskom jeziku, s vremena na vrijeme ali u različitim i rijetkim vremenskim intervalima dolaze samo novinar Vuk Mitrović i kamerman Željko Đorđević. Novinar Marko Novaković i urednik Predrag Despotović, unazad dužeg vremenskog perioda nijesu dolazili na posao. Naš krajnji zaključak, nakon višemjesečnog istraživanja, jeste da gore navedene osobe krše potpisani ugovor o radu sa RTK, ali i zloupotrbljavljaju ID magnetne kartice, čime vrše radnje povrede Zakona o radnom odnosu u javnim preduzećima, što je teško krivično djelo. Očekujemo da nakon što gore navedene izbacite sa posla i nakon što predhodno utvrdite činjeničnog stanja o bez sumnje elementima izvršenja radnji teškog krivičnog djela, iste prijavite nadlažnim organima gonjenja, tačnije policiju i tužilaštvo”, rečeno je tada u dopisu, koji je potpisao Slobodan M. Vujičić, kao predsednik Udrženja i Unije Crnogoraca Kosova.

Optužbe, Slobodan M. Vujičić: Crnogorska redakcija RTK 2

Sa druge strane, Marko Novaković, u telefonskoj izjavi za GračanicaOnlajn još jednom kategorički odbacuje sve optužbe na svoj i račun svojih kolega, uz tvrdnju da Crnogorska redakcija profesaonalno obavlja svoj posao i da proizvodi i više programa nego što je obavezna.

“To su ortodoksne gluposti i Vujičić ima pogrešne informacije. Ja sam na bolovanju, a urednik Despotović ima sopstveni specifičan ugovor sa RTK. O našem profesionalnom radu, treba da sudi menadžment i naš doskorašnji direktor, gospodin Žarko Joksimović. Gospodin Joksimović je prava adresa za proveru kvaliteta našeg rada, kao i broj naših emisija. Mi imamo određenu kvotu koju treba da popunimo u programskoj šemi i ja tvrdim da je mi prebacujemo, ali to ne odgovara gospodinu Vujičiću. Zamislite čoveka koji mene i moje kolege optužuje za nedolazak na posao, za nelegalno otkucavanje ID kartica i slično… Odmah da vam kažem da su te kartice u upotrebi tek mjesec dana, a da vam kažem još da je Vujičić čovjek koji je nekoliko godina zapošljen u pošti Kosova, a nikada nijedan dan nije tamo otišao na posao, niti je zapošljen u svojoj struci, jer on struke nema, on nema obrazovanje. Vjerovali ili ne, ali ja vam tvrdim da gospodin Vujičić nijedan jedini dan nije proveo na svom radnom mestu, tamo ga niko i ne poznaje i on tamo samo podiže svoju platu. Zamislite kada vas takav čovjek provjerava. Ponavljam, nije važno šta su vam rekli, nego ko vam je rekao“, naglašava Novaković.

Ukoliko nje pokrenut disciplinski postupak protiv radnika Crnogorske redakcije RTK 2, Slobodan Vujičić kaže za naš portal, da će podneti krivičnu prijavu protiv generalnog direktora RTK, Mentora Šalje i v.d. direktorke RTK 2, Ane Mari Repić, kao i protiv celokupnog rukovodstva, zbog,kako je rekao “saučesništva i učestvovanja u pljački”.

“U suprotnom, smatraćemo i njih saučesnicima i pomagačima ove organizovane kriminalne grupe, nakon čega ćemo upravo mi o svim pojedinostima detaljno da obavjestimo organe gonjenja, ali i sve medije kako na Kosovu tako i u regionu”, zaključuje Vujičić.

“Mi smo danas kontaktirali šefa pravne službe RTK, jer smo bili zatečeni ovim što smo čuli. Šef pravne službe, gospodin Kuzić, kaže da nema pojma o ovome o čemu gospodin Vujičić piše”, odgovara novinar Crnogorske redakcije RTK 2, Marko Novaković.

Naša redakcija se obratila zvanično i Radio televiziji Kosova, sa pitanjem da li da se vodi disciplinski postupak protiv Crnogorske redakcije i ako se vodi, koji su razlozi? Odgovor, koji smo dobili, prenosimo u celosti.

“Poštovani,

Pitanja vezana za disciplinske mere i pitanja koja se odnose na bilo kojeg radnika RTK-a su unutrašnja pitanja RTK-a. Nijedna politička partija ili grupacija nemaju pravo, niti mogu da etiketiraju ili linčuju zaposlene na RTK-u. Za RTK je ovo neprihvatljivo i predstavlja direktan pritisak politike ili političkih grupa na javni emiter. Svaki radnik RTK-a, bilo koje nacionalnosti, ima odgovornosti prema zakonu, ugovoru o radu i pravilnicima RTK-a koji su na snazi. Svako kršenje pravilnika je pitanje za disciplinsku komisiju, a to je unutrašnje pitanje RTK-a u koje se niko ne može mešati”, kaže se u odgovoru koji je potpisao Bekim Šehu, službenik za informisanje RTK.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: