Predstavnici Srba razgovarali sa radnicima kojima su ukinute penzije

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić, zamenica ministra za rad i socijalno staranje Mirjana Jevtić i poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić razgovarali su danas sa  predstavnicima radnika preduzeća “DD Karačevo” i “Rudo – keramika Kosovo”  povodom ukidanja penzija za osamdesetčetvoro srpskih radnika u ovim firmama.

Naime, bez ikakvog osnova, srpskim radinicima u ovim preduzećima, rešenjem je ukinuta penzija, dok su njihove kolege Albanci nastavili da je primaju.
„Mi smo klasičan primer diskriminacije, jer su naša rešenje identična sa rešenjima naših kolega Albanaca, zasnovana na istom zakonu, s tim da smo mi odbijeni, a oni prihvaćeni“, rekao je Živko Simić, predstavnik srpskih radnika preduzeća „DD Karačevo“.

20160907_131304

Živković ističe da su na ovaj način prekršena osnovna ljudska prava, ali i da je takav postupak rukovodstva ova dva preduzeća ugrozio egzistenciju osamdesetčetvoro bivših radnika i njihovih prodocica. On napominje da je na sastanku sa srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama dogovorena pravna pomoć „oštećenim“ radnicima, kako bi se legalnim putem izborili za svoja prava.

Šef poslaničkog kluba liste Srpska Slavko Simić obećao je da će se založiti za rešavanje ovog problema i da će insistirati na tome da se zakon u potpunosti ispoštuje, a radnicima isplate zagarantovane penzije.

„Sigurno da se ovde radi o diskriminaciji, ali se ipak nadamo da će institucije imati sluha za ovaj problem i da ćemo ga rešiti, jer prvenstveno pogađa veliki broj ljudi i njihovih porodica“, rekao je Simić.

Radnici “DD Karačevo“ su dobili rešenja o ukidanju penzija aprila 2016. godine kojim su obavešteni da su im penzije ukinute, na osnovu istog zakona kojim su njihovim kolegama Albancima one odobrene.

U pitanju je 84 radnika koji ispunjavaju sve uslove za penziji. Kako je saopšteno, ovi radnici će zaštitu svojih prava zatražiti i pred nadležnim sudom.

 

I.M.