Ako jedna slika vredi hiljadu reči, slika mosta koji deli Mitrovicu na dva dela, vredi milion

Osvrt na događaje na mostu na reci Ibar, u Kosovskoj Mitrovici

Glavni most na reci Ibar, star preko sto godina, u Mitrovici ili Kosovskoj Mitrovici, nekada Titovoj? Most između dva grada ili jedan grad na dve obale? Most koji spaja ili razdvaja ljude, Srbe i Albance?

Čak se i ime reke Ibar, čije obale spaja, sigurno najčuveniji most u Evropi, ali i šire, dvojako tumači. Albanski izvori kažu da potiče od albanske reči, “shkumbon”, što znači beo, dok slovenski izvori podsećaju na grčko ime reke Marice, špansku reku Ebro i na baskijsku reč, “Ibari”, što znači reka ….Da li su još od tumačenja imena počele podele ovog gradića ili možda 1999.godine, za vreme ili posle oružanog sukoba na Kosovu?

Sukobi na mostu na Ibru između Albanaca sa južne strane i Srba sa severne strane počinju 1999.godine. Ima i žrtava. Takozvani čuvari mosta sa obe strane. Na jednoj strani srpske zastave, sa druge albanske. Kosovska je nastala posle…

“No pasaran!” “Ili oni ili mi.” “Nema slobode kretanja.” “Ovo je Srbija!” “Ovo je Republika Kosovo!” “Ovo je velika Albanija.” To je samo deo folklora raznih gupa i grupica, koje su organizovano ili spontano, izlazile na most da demonstriraju, da slave, da protestuju.

Uz pomoć francuske vlade, francusko-britanska firma obnavlja most 2000. I 2001.godine. U obnovi učestvuje podjednak broj srpskih i albanskih radnika. Simbolično…

Više hiljada Albanaca prešlo je preko mosta na Ibru, iz južnog u severni deo grada, 17.marta 2004.godine, posle čega je došlo do sukoba sa Srbima. UNMIK-policija koristi šok-bombe i „suzavac“, a iz pravca južnog dela grada čuje se pucnjava iz vatrenog oružja.

U avgustu 2006.godine, odlukom UNMIK-a, most se otvara za saobraćaj. Samo 24 sata kasnije, 26.avgusta, posle bombaškog napada na kafić „Dolče vita“ u severnom delu Kosovske Mitrovice i ranjavanja devet osoba, glavni most u gradu biva zatvoren za sve, osim za vozila KFOR-a i UN policije.

Lokalni izbori u Mitrovici, 2010.godine i opet sukobi na mostu.

Juna 2011. posle pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova, Srbi postvaljaju barikade na nekoliko mesta i naravno na glavnom ibarskom mostu.

Nekoliko puta, posle postavljanja barikada, Albanci pokušavaju da ih sklone.

Novembar 2013., kosovski izbori, Srbi sa severa prvi put učestvuju na njima i opet nemiri na mostu.

U noći između 17. I 18. Juna 2014.godine, iznenada, Srbi sklanjaju barikade i grade Park mira…I opet međusobne optužbe. Sa juga, Albanci i vlast poručuju da se ovako sprečava sloboda kretanja i da ovo nije u duhu civilizacije. Sa severa odgovaraju da nije u duhu civilizacije ni to što u Južnoj Mitrocii ne živi nijedan Srbin, dok je Severna Mitrovica pravi multietnički grad.

Ako jedna slika vredi hiljadu reči, slika mosta koji deli Mitrovicu na dva dela, vredi milion

U Briselu se sve vreme razgovaralo o mostu, tajno ili javno. I onda 25.avgusta 2015.godine, konačno dogovor. Potpisan je sporazum o mostu na reci Ibar između Severne i Južne Mitrovice.

Na zvaničnom sajtu kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, piše:

Zaključci Radne grupe za slobodu kretanja/most, 25. avgust 2015/2

Obe strane su zatražile od EU da revitalizuje most u Mitrovici i njegovo okruženje, u skladu sa preporukama tehničke procene i na osnovu arhitektonskog projekta od 29. juna 2015. godine oko kog su se složile obe strane.
Izvođač radova će 15. oktobra 2015. godine zatvoriti obe strane mosta nepokretnim bankinama i građevinskim ogradama. Građevinski radovi na mostu će se vršiti pristupanjem građevinskoj lokaciji južnim pristupnim putem. Most će biti otvoren za saobraćaj do leta/najkasnije do kraja juna 2016. godine.

Sa zakašnjenjem od dva dana, 17. novembra 2015.godine, počinje sprovođenje dogovorenog u Briselu. Most se ograđuje limenim tablama, na kojima piše EU.

Onda počinje prepucavanje predstavnika Srba i Albanaca o tome, kada će i da li će most da bude otvoren za saobraćaj. I sami građani su podeljeni. Srbi misle da je most izvor sukoba,a Albanci da se sloboda kretanja ne poštuje sve dok se most ne otvori za saobraćaj. Konačno, 13.avgusta 2016.godine, opet sa zakašnjenjem u odnosu na dogovoreno u Briselu, u nedelju, počinje takozvana revitalizacija mosta. Srpski predstavnici kažu da je to sređivanje saobraćaja u Severnoj Mitrovici, a gradonačelnik Južne Mitrovice kaže da je otvaranje mosta konačno spajanje severa i juga ujedan grad.

Podsećam, od 1999. Do 2016. na mostu na Ibru, bilo je oko 120 sukoba Srba i Albanaca. A bilo je i žrtava…

Dok čekamo novo ruho mosta na Ibru, otvaranje pešačke zone u glavnoj ulici u Severnoj Mitrovici, izgradnju nekih kružnih tokova koje najavljuju političari, lokalni i oni drugi, nešto razmišljam… Da je Ivo Andrić, naš jedini nobelovac, sada na Kosovu, da li bi napisao: “Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo”. Ivo Andrić – Mostovi

Anđelka Ćup