Тачи и Мустафа донели одлуку о отпочињању рада на изради Статута ЗСО

Нашој редакцији, стигло је саопштење чланова Управљачког тима за успостављање Заједнице општина са српском већином. Саопштење преносимо у целости.

ИЗЈАВА ЧЛАНОВА УПРАВЉАЧКОГ ТИМА ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПКИХ ОПШТИНАУ БРИСЕЛУ, 8. СЕПТЕМБРА 2016.

Желимо да обавестимо јавност да су господин Тачи и премијер Мустафа донели одлуку о отпочињању рада на изради Статута и успостављању Заједнице српских општина.  Задовољни смо што је коначно одлуком Хашима Тачија и премијера Мустафе, процес формирања ЗСО покренут с мртве тачке и ми смо дошли у Брисел да наше саговорнике као и међународну јавност упознамо са визијом нове, позитивне стварности на Косову коју ће донети успостављање ЗСО.

Колективна политичка права Срба на Косову биће овом одлуком коначно и у пуној мери успостављена након свега што се од 1999. године дешавало на овом простору. Одлуком владе у Приштини да хитно успостави ЗСО биће створени и неопходни предуслови за повратак хиљада и хиљада Срба у општине са српском већином али и у друга места на Косову као и у Метохији која је током ратних сукоба била жртва најбруталнијег етничког чишћења.

Овим се потврђује исправност наше одлуке да Српска листа уђе у коалицију са странкама господина Тачија и господина Мустафе. Њиховом одлуком да подрже хитан почетак рада на успостављању ЗСО начињен је велики и важан први корак ка враћању поверења међу заједницама. Овај процес ће променити Косово заувек и набоље и ствари никада више неће бити исте. Звук српског језика и ћириличко писмо постаће као резултат ове одлуке поново нормални и у Пећи и у Призрену и у Ђаковици и у Приштини, а српски народ тако постаје потпуно равноправан у управљању институцијама и доношењу одлука на Косову.

ЧЛАНОВИ УПРАВЉАЧКОГ ТИМА ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ЗСО:

Винка Радосављевић, Игор Каламар, Дејан Радојковић и Светислав Дурлевић

Редакција