Tači i Mustafa doneli odluku o otpočinjanju rada na izradi Statuta ZSO

Našoj redakciji, stiglo je saopštenje članova Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Saopštenje prenosimo u celosti.

IZJAVA ČLANOVA UPRAVLJAČKOG TIMA ZA USPOSTAVLJANJE ZAJEDNICE SRPKIH OPŠTINAU BRISELU, 8. SEPTEMBRA 2016.

Želimo da obavestimo javnost da su gospodin Tači i premijer Mustafa doneli odluku o otpočinjanju rada na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština.  Zadovoljni smo što je konačno odlukom Hašima Tačija i premijera Mustafe, proces formiranja ZSO pokrenut s mrtve tačke i mi smo došli u Brisel da naše sagovornike kao i međunarodnu javnost upoznamo sa vizijom nove, pozitivne stvarnosti na Kosovu koju će doneti uspostavljanje ZSO.

Kolektivna politička prava Srba na Kosovu biće ovom odlukom konačno i u punoj meri uspostavljena nakon svega što se od 1999. godine dešavalo na ovom prostoru. Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom ali i u druga mesta na Kosovu kao i u Metohiji koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja.

Ovim se potvrđuje ispravnost naše odluke da Srpska lista uđe u koaliciju sa strankama gospodina Tačija i gospodina Mustafe. Njihovom odlukom da podrže hitan početak rada na uspostavljanju ZSO načinjen je veliki i važan prvi korak ka vraćanju poverenja među zajednicama. Ovaj proces će promeniti Kosovo zauvek i nabolje i stvari nikada više neće biti iste. Zvuk srpskog jezika i ćiriličko pismo postaće kao rezultat ove odluke ponovo normalni i u Peći i u Prizrenu i u Đakovici i u Prištini, a srpski narod tako postaje potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosovu.

ČLANOVI UPRAVLJAČKOG TIMA ZA USPOSTAVLJANJE ZSO:

Vinka Radosavljević, Igor Kalamar, Dejan Radojković i Svetislav Durlević

Redakcija