ДПК оптужује листу Српска за неуспех ратификације споразума о демаркацији са ЦГ

Функционери Демократске партије Косова (ДПК) окривили су Српску листу да је допринела неуспеху ратификације споразума о демаркацији са Црном Гором, рекавши да њени „услови“ објављени у штампи не могу бити испуњени, преносе данас приштински медији.

Секретар ДПК Басри Мусмурати рекао је данас да је Спска листа поставила услове у замену за свој глас за споразум о демаркацији 1. септембра, преноси РТК. По њему косовска скупстина није ратификовала споразум зато што је „према информацијама које он има Српска листа имала неколико захтева“.

„Сви ти захтеви, објављени у медијим, не могу се испунити зато што не можемо да кршимо Устав,“ рекао је Мусмурати.

Заменик председника Косовске скупштине и функционер ДПК Џавит Хаљити изјавио је да Српска листа треба да поштује одлуке владајуће коалиције, а њени припадници да се понашају као „грађани Косова“. Он је сајту „Индексонлине“ рекао да нема потребе да се око свега одржавају консултације. По његовом мишљењу „апсурдно је оно што су урадили“ али у томе су, како сматра имали други циљ.

„Беогрду није стало до споразума о демаркацији“, рекао је Халити, који сматра да Валда Србије жели да представи Приштину као некомпетенту и неспособну да управља Косовом.

Приштински портал „Газета експрес“ објавио је претходно да је Српска листа у замену за глас о демаркацији, наводно тажила место заменика команданта косовских безбедносних снага, заменика директора косовске обавештајне агенције и заменика команданта косовске полиције.

Косовска влада повукла је 1. септембра из скупштинске процедуре предлог Споразума о демаркацији са Црном Гором. На седници косовског парламента, која је почела са више од два сата закашњења, премијер Иса Мустафа је рекао да је влада повукла предлог закона о ратификацији Споразума о демаркацији са Црном Гором, наводећи да је разлог за то што седници не присуствују посланици Српске листе.