D. Tanasković: Šta bi se desilo sa srpskom kulturnom baštinom ako bi Kosovo postalo članica Uneska?

Na Kosovu još uvek nemamo takvo stanje duha koje bi omogućilo da se Srbi osećaju bezbedno, a srpske svetinje i srpska kulturna baština, sigurnom, izjavio je stalni predstavnik Srbije u Unesku, Darko Tanasković, povodom podmetanja požara u još nezavršeni hram Hrista Spasa u Prištini.

„Paljenje crkve vidim kao paradoksalni način dokazivanja da Albanci nisu spremni da poštuju elementarnu pluralnost društva, ne samo na društvenom i političkom planu, već pre svega na kulturnom planu, na civilizacijskom planu“, rekao je  Tanasković, u telefonskoj izjavi Tanjugu, a prenosi RTS.

Stlni predstavnik u Unesku, kaže da je ovaj najnoviji incident koristan za sve one koji još nisu shvatili da „među Abancima na Kosovu i Metohiji ne postoji mentalna spremnost da prihvate da su Kosovo i Metohija srpska zemlja, ili, da ne postoji spremnost da se prihvati da tu žive Srbi“.

„Ako pokušate da zapalilite nedovršeni hram Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, ako uzmete u obzir i sve rušilačke aktivnosti u poslednjih dvadeset godina, kako bi onda – kada bi bili članica Uneska, zaista uložili napor da sačuvaju srpsko duhovno i kulturno nasleđe?“ pita se Tanasković i dodaje:

„Ovaj incident, vremenski sledi posle otvaranja veoma reprezentativne izložbe o istoriji i kulturi Kosova i Metohije koja je sa velikim uspehom otvorena u srpskom Kulturmnom centru u Parizu, dolazi posle najnovije, veoma teške runde pregovora između Beograda i privremenih organa vlasti u Prištini, i u trenutku kada se u međunarodnoj zajednici, kako izgleda, preispituje odnos prema celokupnoj situaciji Kosova i Metohiji“ izjavio je Tanasković.

Kako je saopšteno iz Eparhije raško-prizrenske,  nepoznata lica  su u petak  provalila u nedovršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula požar.

Prištinski paroh, jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka, što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru.

Izvor: Tanjug, RTS

Anđelka Ćup