Удружења породица несталих и убијених Срба: Ни после 23 године нико није одговарао за злочине у Медачком џепу

Породице убијених српских цивила у Медачком џепу огорчене су што ни после двадесет три године од овог злочина нико није одговарао.

У акцији хрватске војске, познате под називом „Медачки џеп“ нападом на, у то време заштићену зону УН, у селима Дивосело, Читлук и Почитељ, 9. септембра 1993. убијено је 36 српских цивила, од којих 17 жена и 52 српска војника, углавном након заробљавања.

Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије подсећа на овај злочин и позива власти у Србији и Хрватској да се питања расветљавања несталих особа и процесуирања лица која су починила ратни злочин морају хитно ставити на дневни ред и решавати.

„ Хрватски судови су утврдили да су жртве  живе запаљене, клане, вешане и гађане ножевима, везане за аутомобиле и вучене до смрти. За наведене злочине провотужени Рахима Адеми је ослобођен, а другооптужени Мирко Норац је осуђен на казну затвора од 6 година“, подсећа Координација српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије.

 У саопштењу које је упућено нашој редакцији породице жртава изражавају своје огорчење и питају:

„Ко је крив за стрвичне злочине и да ли званична Хрватска, именујући адмирала Давора Домазета Лошу, главног осумњиченог за почињене злочине у “Медачком џепу”, за саветника председнице Колинде Грабар Китаровић, сматра да је он часно радио свој посао“?

„Овим поводом позивамо институције власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакције свим жртвама – буду питања која се хитно морају ставити  на дневни ред и решавати!.

„Бежање од истине и слављење злочинаца као хероја никоме неће донети добро и не води  миру који је свима неопходно потребан, а највише породицама жртава“, закључено је на крају саопштења које потписује председник Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије, Драган Пјевач.